Brakwaterwinning Haarlemmermeer voorlopig van de baan

  • Haarlemmermeer
  • Noord-Holland

LTO Noord-afdeling Haarlemmermeer is blij met het besluit van PWN om de plannen in elk geval tot 2030 in de wacht te zetten. De afdeling was kritisch over de ideeën van het drinkwaterbedrijf Puur Water & Natuur (PWN), uit vrees voor onder andere verzilting.

16B5783

Onderzoek wijst uit dat de innovatieve techniek nog onvoldoende is ontwikkeld. PWN ziet daarom voorlopig af van het oppompen van brakwater in de Haarlemmermeer.

Bezwaren tegen de nieuwe bestemming

Voorzitter van LTO Noord afdeling Haarlemmermeer Peter Könst beschrijft de gesprekken met PWN positief. In de gesprekken benadrukte hij continu de bezwaren van LTO Noord tegen de nieuwe bestemming van een waterwingebied in een deel van de Haarlemmermeer. Hij wijst op extra Europese restricties voor de landbouw en benoemt ook praktische problemen, zoals het risico op bodemverzilting bij het winnen van water uit dieptes van 60 tot 100 meter.

Het plan om diepwaterputten via een leidingensysteem te verbinden en het water naar een zuiveringsstation te leiden, roept bezorgdheid op.

Verder onderzoek is nodig

Hoewel technische verkenningen aangeven dat brakwaterwinning kan helpen bij het tegengaan van verzilting en het verlagen van kweldruk, benadrukt PWN dat verder onderzoek en technologische ontwikkeling nodig zijn. De ruimtelijke inpassing, leidingwerk en waterzuiveringscentrale in de Haarlemmermeerpolder vormen uitdagingen.

PWN neemt deze kennisvragen op in de onderzoeksagenda, maar verwacht de komende tien jaar geen nieuwe verkenning van brakwaterwinning in de Haarlemmermeer te starten. LTO Noord is gerustgesteld door de afspraak om geïnformeerd te worden als PWN concrete stappen onderneemt.