‘We hebben een mooie dag gehad en het ontzettend getroffen met het weer’, blikt afdelingsvoorzitter Cees Verhagen terug. De fietstocht begon op zijn melkveebedrijf. ‘We startten de dag met koffie en gebak. Daarna zijn we op de fietst gestapt. Via een toeristische route door de polder kwamen we bij De Twee Hoeven. Daar kregen we een rondleiding over het bedrijf en door de kaasmakerij.’
Na de lunch op De Twee Hoeven vervolgde het gezelschap zijn tocht naar de Gouda Cheese Experience. Volgens Verhagen is de Gouda Cheese Experience vooral gericht op toeristen. ‘Maar ook voor boeren is het interessant’, weet hij nu.
Kaasmaker van de dag
Op de Gouda Cheese Experience krijgen bezoekers informatie over het productieproces van kaas. ‘Je wordt van begin tot eind meegenomen in het proces, dus van gras tot aan de kazen’, zegt de afdelingsvoorzitter. ‘Daarbij geven ze een duidelijke uitleg. Alle bezoekers krijgen een soort van geluidskastje mee.’ Ook kregen zij een vragenformulier mee. Op basis van de antwoorden die zij gaven, konden leden worden benoemd tot ‘Kaasmaker van de dag’. ‘Een leuke toevoeging. Door het vragenformulier in te vullen, ga je nog beter opletten hoe zo’n productieproces in zijn werk gaat.’
De fietstocht werd afgesloten met een barbecue op het melkveebedrijf en de zorgboerderij van de familie Oudijk in Moordrecht. ‘Daar kwamen nog eens 25 jonge leden naartoe.’ Het bestuur was blij met deze opkomst. ‘In veel thema’s en onderwerpen die in ons gebied spelen, trekken we samen op met de agrarische jongeren. Die verbinding is belangrijk. Ook voor later, voor de opvolging van ons bestuurswerk. We slaan bijvoorbeeld de handen ineen als het gaat om de afhandeling van Noordrand, een natuurgebied met een omvang van 2.250 hectare’, zegt de afdelingsvoorzitter.