LTO Noord Flevoland heeft die boodschap overgebracht aan het bestuur van de Faunabeheereenheid (FBE) Flevoland, dat een beheerplan voor de edelherten voorbereidt. Ook voert de organisatie overleg met de provincie over een schaderegeling, omdat die officieel nog een nulstandbeleid hanteert.
De populatie edelherten in Oostelijk Flevoland groeit daar snel, nadat een aantal dieren vanaf de Veluwe de afgelopen jaren het randmeer is overgezwommen. Het gaat nu om enkele tientallen exemplaren. In het conceptbeheerplan wordt uitgegaan van een leefgebied van ongeveer 5.000 hectare langs het Veluwemeer en maximaal honderd dieren met daarnaast een gedoogzone van 500 meter breed.
Boeren met land in de gedoogzone hoeven geen preventieve maatregelen te nemen en krijgen alle schade volledig vergoed, staat in het voorlopige plan. Ook boeren verderop worden gecompenseerd als zij schade ondervinden. Buiten het leefgebied en de gedoogzone geldt dan de nulstand.
LTO Noord Flevoland heeft eind december zoveel mogelijk betrokken boeren geconsulteerd. Zij kregen de vraag of ze konden leven met een gedoogzone. ‘Ze hebben geen vertrouwen in een goede afhandeling van de faunaschade. Ze zien liever een hekwerk om het reservaat heen, terwijl Flevoland relatief gezien weinig faunaschade kent’, zegt voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland.
Oostvaardersplassen
Of zo’n hekwerk er komt, is nog maar de vraag. Met name Staatsbosbeheer zou dit niet willen. De terreinbeheerder zit volgens Michielsen niet te wachten op een tweede Oostvaardersplassen, waar juist de afrastering uiteindelijk voor problemen zorgt. ‘Met een raster krijgen boeren die toch nog schade ondervinden, alleen omzetschade vergoed en moeten zij ook preventieve maatregelen nemen.’
Het overleg tussen LTO Noord en de provincie is nog gaande. LTO Noord vindt dat het faunabeheerplan pas kan worden vastgesteld als er een akkoord ligt over het vergoeden van schade aan landbouwgewassen. ‘Zonder financiële afspraak kan het plan niet op ons draagvlak rekenen.’
Er vindt onderzoek plaats naar een toegestaan maximumaantal dieren en de juridische basis voor het beheer. Het FBE-bestuur praat half februari weer over de kwestie.