Eilandbewoners roepen 'onafhankelijkheid' Texel uit

  • Texel
  • Noord-Holland
  • Regio West

Boeren, vissers en burgers hebben vrijdag de ‘onafhankelijkheid’ van Texel uitgeroepen bij het gemeentehuis in Den Burg op het eiland. Volgens LTO Noord-afdelingsvoorzitter Arnold Langeveld gaat het om een actie met een knipoog richting het landelijke stikstof- en visserijbeleid.

Het initiatief komt van LTO Noord-afdelingsbestuurders op het Waddeneiland. ‘Ook Texel heeft een kleur gekregen op de stikstofkaart van LNV-minister Henk Staghouwer. De minister kan wel roepen dat het om een indicatief kaartje gaat, maar het is wel een praatstuk geworden’, zegt Langeveld.

‘Straks geeft provincie Noord-Holland ons de onmogelijke opdracht dat we allemaal in moeten leveren’, geeft de afdelingsvoorzitter aan. De ‘ministers’ zijn onlangs gepresenteerd. De LTO Noord-bestuurder is ‘minister van verbinding’.

In het kabinet van de ‘Vrije Republiek Tessel’ zitten ook een vertegenwoordiger van het Texels Ondernemers Platform, de directeur van een vakantiepark, de voorzitter van de visserijorganisatie, een directeur van AB-transport, dierenartsen en mensen uit zorg en onderwijs.

Akkerbouwer Evert Witte uit de Waal trof woensdag met een groep jonge agrarisch ondernemers voorbereidingen voor de publieksvriendelijke actie. Op kuubskisten plaatsten ze borden. ‘Donderdagavond na de laatste boot plaatsen we de borden langs de Pontweg. Dan hebben de mensen er geen hinder van.’ 

Foto: René Pop (Jonge boeren treffen op het bedrijf van Evert Witte voorbereidingen voor de actie)

Bron:

Nieuwe Oogst