Weblog 'Ik geef de pen door aan...' Annemarie Noordman

Middels deze afdelingsweblog wordt telkens de figuurlijke pen doorgegeven aan een ander lid, zodat de verhalen achter de leden naar voren komen! Deze keer is het de beurt aan onze nieuwe bestuurslid, Annemarie Noordman.

vechtdal-31

Middels deze afdelingsweblog wordt telkens de figuurlijke pen doorgegeven aan een ander lid, zodat de verhalen achter de leden naar voren komen! Deze keer is het de beurt aan onze nieuwe bestuurslid, Annemarie Noordman.

Allereerst een bedankje aan Erna over onder andere haar uitleg over wat ze allemaal doet samen met de PR – commissie LTO Ommen. Zelf veel gedaan met en voor de PR van LTO dus ook wetend hoeveel er achter de schermen en dus niet zichtbaar door veel mensen georganiseerd wordt.

De sector heeft het nodig dat we laten zien en vertellen wat er gebeurd. Ook open dagen en fietstochten dragen mee aan een positief beeld van de gehele agrarische sector Dus PR commissie van hier uit bedank ik jullie voor alles wat jullie doen om de sector een positief beeld mee te geven.

Ik geef de pen door aan Jan Jansen Holleboom. Met Jan in het bestuur gezeten en enorm veel van hem geleerd. Mijn vraag aan jou : Hoe ziet volgens jou de toekomstige melkveehouderij eruit ?

Ik ben Annemarie Noordman. Getrouwd met Herbert en moeder van een dochter van 28 en drie zoons van 27,23 en 20. Zelf geboren op een boerenbedrijf. Mijn ouders hadden koeien en een paar varkens. Van kleins af aan vond ik die varkens toch wel heel erg leuk. Daarom heeft mijn vader de varkens gehouden tot dat ik op kamers ging om verpleegkunde te gaan studeren. Het werken met mensen met een verstandelijke beperking heeft mijn leven heel rijk gemaakt. Waarden en normen worden heel klein, eerlijkheid staat bovenaan.

Samen met Herbert en sinds 1,5 jaar weer een medewerker runnen we een gesloten varkensbedrijf. Met gesloten bedoel ik dat alle biggetjes die bij mij geboren worden van het begin tot aan het eind bij mij blijven. We hebben 400 zeugen met bijbehorende biggen en vleesvarkens. We produceren voor het 1 ster beter leven. Ik werk heel veel met scholen, met name MBO scholen. Ze krijgen dan varkenshouderij lessen bij mij op het bedrijf. De onwetendheid van de leerlingen heeft mij doen beseffen dat we moeten vertellen wat we doen. Begrip kan je alleen krijgen als de onbekendheid verbeterd. Daar ben ik dan ook heel druk mee.

Sinds vorig jaar hebben we een nieuwe stal: de Varkenshoff. De Varkenshoff is een zeer innovatieve stal waarin de basis behoeften van het dier centraal staan. Deze stal is ontwikkeld samen met partners ID Agro en Geissler en Nijenkamp. In deze stal proberen we de dieren zoveel mogelijk hun natuurlijk gedrag te laten uiten. Dat wil zeggen; het wroeten, nestbouwen en samen met andere dieren in leefgroepen te spelen. Je zou kunnen zeggen dat we buiten naar binnen brengen . Op deze manier kan ik de gezondheid van de dieren goed in de gaten houden en de milieubelasting tot een minimum beperken. Hoewel de arbeidsbelasting natuurlijk groter is zijn wij wel blij verrast te zien dat dieren (ook al zijn ze gefokt voor de hedendaagse varkenshouderij) de gedragingen van vroeger uiten. Ik vind de nieuwe stal een grote aanvulling voor mijzelf .Je gaat toch weer anders kijken. Maar dit stukje vlees is wel duurder anders kan je de kosten er echt niet uit krijgen. En al praten veel mensen anders dat vinden velen toch te duur .Vanuit deze stal vertel ik het verhaal over de varkenshouderij in Nederland. Dat ik trots ben varkensboerin te zijn.