Weblog 'Ik geef de pen door aan...' Annemieke Westerhof

Middels deze afdelingsweblog wordt telkens de figuurlijke pen doorgegeven aan een ander lid, zodat de verhalen achter de leden naar voren komen! Deze keer is het de beurt aan Annemieke Westerhof.

vechtdal-2

Middels deze afdelingsweblog wordt telkens de figuurlijke pen doorgegeven aan een ander lid, zodat de verhalen achter de leden naar voren komen! Deze keer is het de beurt aan Annemieke Westerhof.

In de vorige weblog was een mooi stukje te lezen over Marlies Scholten , waarna ze de 'pen' heeft doorgegeven aan mij. Marlies heeft ook een vraag voor mij bedacht ; '' Wanneer bedacht je je om te stoppen met je baan buitenshuis, om mee te werken in de maatschap?”
In deze weblog hoop ik deze vraag zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden en tevens een leuk stukje te schrijven over ons bedrijf .

Ik ben dus Annemieke Westerhof (31 jaar), ik ben in 2010 getrouwd met Mark Westerhof (38) en samen hebben we 3 mooie meiden , Carlijn (7) , Emily ( 5) en Rimke van 2,5 jaar . We wonen in Dalfsen en hebben een melkveebedrijf met 170 stuks melkvee ,120  stuks jongvee , daarnaast hebben we nog een paar pony's en een hond en katten en konijnen om de boerderij heen lopen.
We melken sinds 2,5 jaar in een 36 stands binnen carrousel van Delaval . Een hele verbetering qua melktijden dan de 2x8 visgraat van hiervoor. Het melken doen we altijd met 2 mensen, de één maakt schoon en zet aan, de 2e persoon dipt na, controleert en helpt ondertussen ook mee aanzetten. Het opdrijven van de koeien in de wachtruimte gaat automatisch, tegelijkertijd met de bouw van de melkstal hebben we van de helft van de oude ligboxenstal een grote wachtruimte met opdrijfhek gemaakt. Het melken wordt meestal door mijn man en schoonvader gedaan, alleen de zondagmorgen  en in drukke periodes help ik melken. Zo af en toe  wordt er bijvoorbeeld bij vakanties of een feestje o.i.d. een melker geregeld.
Verder ben ik verantwoordelijk voor de jongste kalveren van 0-4 maand . Ik sta circa 06.00u op om de kalveren voor het spitsuur in huis begint, gevoerd te hebben, avonds gaan de meiden bijna altijd mee de schuur in. Verder probeer ik overdag als de kinderen weg zijn naar school of de peuterspeelzaal ook wat klusjes te doen zodat ik avonds ook voldoende tijd heb om even de kinderen te douchen , huis nog even aan kant te maken etc.

Nog even terugkomend op de vraag van Marlies, wat bij mij de reden was om volledig thuis te gaan werken in 2011 en in maatschap te gaan en geen baan buitenshuis meer te hebben , dat waren vooral de onhandige werktijden van mij destijds . Tel daarop de best wel hoge kosten van kinderopvang bij op en de keuze was snel gemaakt, het gaf ons beiden meer rust doordat we niet constant met oppas regelen bezig waren of om je ouders of schoonouders (in ons geval wonen die naast ons) elke keer in te moeten schakelen. Achteraf dus een goede keuze voor iedereen en ik ben blij dat ik mijn steentje mag bijdragen bij ons bedrijf. Sinds ruim een jaar wonen we met ons gezin op de boerderij zelf. Vorig jaar oktober hebben we gewisseld met de woning van mijn schoonouders, zij zitten nu in de bungalow en wij hebben in de boerderij net wat meer ruimte . De woningen staan z'n 75 meter uit elkaar en daartussen staat een grote loods, fijn en goed voor ieders privacy. Onze kinderen zijn er alleen maar heel erg blij mee, want wie heeft er nu opa en oma als buren, ze weten de weg ernaartoe dus ook goed te vinden! En voor ons is het ook makkelijk, mochten we wat hebben, ze zijn altijd welkom bij de buren.

Ik hoop jullie een klein stukje te hebben laten horen hoe het er aan toe gaat bij ons op de boerderij, mochten jullie nog vragen hebben stel ze gerust.
Ik wil de 'pen' graag doorgeven aan Esther Ruitenberg, familie van ons, kinderen die al een stukje ouder zijn dan die van ons en een baan buitenshuis.
Aan Esther zou ik willen vragen hoe zij haar tijd indeelt en daarbij een goede combinatie kan maken met aan de ene kant het bedrijf en aan de andere kant haar eigen werk.