Weblog 'Ik geef de pen door aan...' Gerben Valk

Middels deze afdelingsweblog wordt telkens de figuurlijke pen doorgegeven aan een ander lid, zodat de verhalen achter de leden naar voren komen! Deze keer is het de beurt aan Gerben Valk.

vechtdal-33

Middels deze afdelingsweblog wordt telkens de figuurlijke pen doorgegeven aan een ander lid, zodat de verhalen achter de leden naar voren komen! Deze keer is het de beurt aan Gerben Valk.

In de vorige weblog door Gert van de Kolk hebben jullie kunnen lezen dat hij zijn koeien sinds 10 jaar weer buiten heeft. Een mooi gezicht, waar wij het zicht op hebben.
Mijn naam is Gerben Valk, getrouwd met Lotte en samen hebben we 3 jonge kinderen. In maatschap met mijn ouders hebben wij een melkveebedrijf in Dalfsen met ongeveer 100 koeien, deze worden sinds 5 jaar gemolken door 2 robots.

Afgelopen jaar hebben wij onze bestaande stal uitgebreid met 30 ligplaatsen. Onze oude stal zat bijna vol. Omdat in deze stal ruim 100 boxen zaten liepen we tegen beperkingen aan. Temeer omdat ook de droge koeien in deze stal zaten. Omdat mijn doelstelling voor de toekomst is om 2 robots zo optimaal mogelijk te benutten hebben we besloten om ruimte voor de droge koeien te gaan bouwen. Na de verbouwing beschikken we over 120 boxen achter de robots. Tevens hebben we de looplijnen efficienter gemaakt en een groot en comfortabel afkalfhok van stro op zand gemaakt, en toch alle melk- en kalfkoeien onder 1 dak.

Na het verkrijgen van de benodigde vergunningen hebben we besloten om zo snel mogelijk de schop in de grond te steken. In de zomer en het najaar is er druk gebouwd en op 2 december zijn de droge koeien naar hun nieuwe onderkomen gegaan.

We hebben gekozen om 1 rij boxen plus een voergang aan de westzijde aan de bestaande stal te bouwen. Het geheel is redelijk traditioneel gebouwd maar wel vanuit het oogpunt van de droge koe, brede boxen, ruimte aan het voerhek en een krachtvoerbox. Wel waren we verplicht om emissiearm te bouwen. Hierbij hebben we gekozen voor een (ouderwetse) roostervloer waarbij het emissiearme deel, bestaande uit rubber en klepjes er later op gelijmd is.

Nu een halfjaar later zijn de ervaringen positief. Vanaf het moment dat ze de nieuwe stal in zijn gegaan zijn ze op hun gemak en het afkalven verloopt goed. Groot voordeel is dat een koe die moet  kalven niet meer van groep hoeft te wisselen, maar gewoon in het aangrenzende hok zijn kalf krijgt. Ook werken we nu met 1 droogstandsgroep waardoor er tijdens de droogstand geen groepswisseling meer plaatsvindt. Met een krachtvoerbox kunnen we toch sturen richting het afkalven. Zo hebben we het aantal stressmomenten weten te verminderen. Wennen zijn vooral de nieuwe looplijnen voor onszelf.

Een bijkomend voordeel die voor de gehele stal nu geldt, is dat er veel meer licht en lucht is. Met een westzijde die 3 meter open is, is de ventilatie sterk verbeterd.  Ook komt er veel meer daglicht binnen. Dit geeft extra arbeidsplezier en gemak en het lijkt de technische resultaten van de hele veestapel te verbeteren.

Er is later nog een sprinklersysteem geïnstalleerd om de toch wat drogere mest goed door de roosters te laten vallen bij sterk drogend weer. Ik geef de pen door aan Basten Westrik, een echte koeienliefhebber, en ik ben nieuwsgierig waarom hij een nieuwe melkstal heeft gebouwd.