‘Helaas staat de veiligheid steeds meer onder druk’

  • Weststellingwerf
  • Veiligheid

Hoe herken je signalen van ondermijning? Wat moet je vervolgens doen en waar kun je een melding plaatsen? Ondernemers in het Friese Weststellingwerf leerden daar meer over tijdens een lunchbijeenkomst met het thema Samen voor een veilig buitengebied.

De lunchbijeenkomst vond half februari plaats bij het bedrijf Brandsma Spanga in Weststellingwerf. Vertegenwoordigers van de brandweer en politie, het Regionale Informatie- en Expertise Centra Noord-Nederland, het Platform Veilig Ondernemen en Gaby de Ruiter, de nieuwe vertrouwenspersoon van LTO Noord, waren aanwezig.

Zij gingen in op hoe je als agrarisch ondernemer de signalen van ondermijning kunt herkennen, wat je moet doen en waar je vervolgens een melding kunt plaatsen.

Om in de gaten te kunnen houden wat er in het buitengebied gebeurt, hebben de gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland samen een drone aangeschaft. ‘Daarmee voeren we controles uit. Zo zijn twee hennepplantages in de buitenlucht ontdekt’, zegt burgemeester André van de Nadort.

‘In het buitengebied is het goed wonen, ondernemen en recreëren. Helaas komt de veiligheid steeds meer onder druk te staan door de toename van criminele activiteiten. Door de uitgestrektheid van het buitengebied kunnen criminelen er vaak ongezien hun gang gaan.’ Agrarisch ondernemers kunnen daarmee te maken krijgen.

Bron:

Tekst: Lenus van der Broek, Nieuwe Oogst | Foto: Lenus van der Broek