LTO Noord-afdeling Weststellingwerf ging out of the box, maar toch met een gevoel van verwantschap

  • Weststellingwerf

Boeren zijn geen busjesombouwers en ook geen sierhekwerkmakers. Toch voelden de tachtig leden van LTO Noord-afdeling Weststellingwerf zich verbonden met de ondernemers die ze onlangs onder het mom van out of the box in Wolvega bezochten.

‘Boeren vinden het mooi om te zien dat er wat wordt gemaakt’, verklaart afdelingsvoorzitter Hans Hoekstra het succes van het uitje. ‘De ondernemers die we bezochten, praten met passie over hun vak. Ze hebben een ontwikkeling doorgemaakt. Ze zijn ergens begonnen en hebben dat uitgebouwd.’ Daarmee zijn de parallellen met een agrariër gelegd.

Eens per jaar probeert LTO Noord-afdeling Weststellingwerf ‘iets buiten de landbouw te doen’. Of er dan helemaal niet over het eigen vakgebied wordt gesproken? Hoekstra: ‘Natuurlijk wel. Dat doen boeren altijd als ze elkaar ontmoeten. Er gebeurt nu ook wel veel. Maar er is toch een andere toon dan wanneer je mensen uitnodigt voor een informatieavond over stikstof. Bij bedrijfsbezoeken wil je het toch een beetje leuk houden met z’n allen.’

Dat lukte zeker, hoewel op de achtergrond genoeg speelt. Hoekstra kan niet beamen dat het in Friesland ‘allemaal wel meevalt’, zoals nogal eens wordt gehoord.
‘Niet bij ons. Hier moet wel wat gebeuren. Bij ons ligt het zwaartepunt van een grote opgave voor stikstofreductie. Maar er is ook angst voor de opkoop van bedrijven die tegen natuurgebieden aanliggen.’

Bron:

Nieuwe Oogst