Hoe kun je stikstof uit mineralisatie beter benutten? Agronoom Arjan Mager vertelt het op 11 en 16 januari.
Cookies op ltonoord.nl
LTO Noord gaat zeer zorgvuldig om met haar informatie en zal deze gegevens nooit aan derden ter beschikking stellen.
Hoe kun je stikstof uit mineralisatie beter benutten? Agronoom Arjan Mager vertelt het op 11 en 16 januari.
Hoe kun je stikstof die vrijkomt uit mineralisatie beter benutten gedurende het teeltseizoen? Wat doen droogte, temperatuur en bemesting met de bodem en hoe reageren planten in de gewasrotatie daarop? ‘Als je weet waarop je wel en niet kunt sturen, dan weet je wat het voor jouw bedrijf kan opleveren om de stikstof beter te benutten’, zeggen Albert Jan Knijp en Geertje Enting, deelnemers aan het netwerk DAW demobedrijven. Op hun melkvee-, loonwerk- en akkerbouwbedrijf in Anderen wordt op 11 januari (alleen voor agrariërs) en op 16 januari een ‘ouderwets lesje’ toegepaste bodem- en plantenkunde gegeven.
Tijdens deze kennismiddag gaat het over de bodem in relatie tot gewasrotatie. Arjan Mager, agronoom en expert op het gebied van bodem en bemesting, geeft uitleg over hoe boeren op zandgrond de stikstof die vrijkomt uit mineralisatie beter kunnen benutten gedurende het teeltseizoen. Hij geeft voorbeelden van rotaties met diverse gewassen, zoals aardappelen, bieten, maïs, gras en groenbemesters.
13.15 uur Ontvangst met koffie
13.30 uur Welkom en inleiding van het onderwerp door Geertje Enting
13.40 uur Presentatie door agronoom Arjan Mager
15.30 uur Einde
Voor de kennismiddag op donderdag 11 januari kunnen alleen agrariërs zich aanmelden, de kennismiddag op dinsdag 16 januari wordt georganiseerd voor agrariërs en andere belangstellenden. Deelname is gratis.
De kennismiddagen worden georganiseerd door het DAW demobedrijf Nieuw Altinge aan Oldend 1A in Anderen, Drenthe. Neem bij vragen contact op met Geertje Enting (06-55766883).
Netwerk demobedrijven is een initiatief van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Boeren en tuinders vertellen over hun aanpak op het bedrijf. Zij delen praktijkervaringen met bijvoorbeeld duurzaam bodembeheer, omgaan met klimaatverandering en het verbeteren van waterkwaliteit- en kwantiteit. Het bezoeken van een DAW demobedrijf betekent met elkaar kennis delen en verder leren. Deze kennismiddagen worden georganiseerd in samenwerking met MIXED NL network.
Meer weten? Kijk op www.dawdemobedrijven.nl voor alle activiteiten.