Nieuwe reeks van DAW: ‘Bodem in beeld’ met podcast en video

  • Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
  • Bodem en Water

‘Met kruidenrijk grasland zijn mijn structuurproblemen in de bodem opgelost’, zegt Peter Oosterhof. De melkveehouder uit het Drentse Foxwolde is een van de boeren die zijn te zien in de reeks ‘Bodem in beeld’.

In deze reeks video’s en podcasts spreken agrarisch ondernemers vanuit hun eigen ervaringen over duurzaam bodembeheer. De korte video’s gaan in op verschillende thema’s rondom bodembeheer, zoals bodemstructuur, biodiversiteit en waterhuishouding.

‘Boeren en telers uit verschillende regio’s vertellen vanuit hun eigen ervaringen welke keuzes zij maken, hoe zij dat aanpakken en wat ze van deze aanpak terugzien’, zegt Hedwig Boerrigter, programmaleider van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) bij LTO Noord.

‘Tegen welke uitdagingen lopen de boeren aan en hoe gaan zij hiermee om?’ gaat Boerrigter verder. ‘Sinds eind januari verschijnt elke twee weken een nieuwe video op YouTube. Met succes. De video’s worden goed bekeken en via sociale media veel gedeeld.’

Oosterhof zegt een van de video’s: ‘Sinds 2015 gebruik ik op dit stuk grond geen kunstmest meer. Ik dacht eerst dat het zonder kunstmest niet zou lukken, maar het lukte het dus wel. Er is niet één toverformule voor elke boer om anders te boeren. De bodem die we vroeger hadden, was van boven veel dichter. Je zag veel plasvorming op de percelen.’

Kruidenrijk grasland

De melkveehouder vervolgt: ‘Met kruidenrijk grasland krijg ik er op een mooie manier grond bij. Alleen niet in de oppervlakte, maar in de diepte. Die wortels lossen voor mij het structuurprobleem op. Oplossingen moeten niet te veel geld kosten. Juist het weglaten levert direct geld op’, stelt hij.

Boerrigter vindt het belangrijk om bodembeheer te laten zien door de ogen van boeren en tuinders. ‘Boeren doen ongelofelijk veel op het gebied van duurzaam bodembeheer. De bodem is hun kapitaal. Elke boer heeft daarbij een unieke benadering; wat voor de een werkt, is geen garantie op succes voor de ander. Met de podcast- en videoreeks ‘Bodem in beeld’ willen we boeren en tuinders motiveren om te onderzoeken welke aanpak voor hen werkt.’

Samenwerking

De reeks is ontwikkeld in samenwerking met DAW, BoerenNatuur, Boerenverstand en Van Tafel naar Kavel. De video’s van drie minuten nemen de kijkers mee in bodemvraagstukken van boeren en tuinders uit verschillende regio’s.

In de verdiepende podcasts vertellen de boeren en tuinders uit de video’s in 30 tot 45 minuten meer over de achtergrond van hun bodemvraagstuk, waarom de keuze voor een bepaalde maatregel is genomen en welke effecten de boeren en tuinders hiervan terugzien in hun bedrijf.

De reeks video’s is te vinden op het YouTubekanaal van DAW. De podcasts zijn te beluisteren via de Bodempodcast op Spotify.

Bron:

Tekst: Lisa Niens, Nieuwe Oogst