Ridderzuring bestrijden in grasland

  • Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
  • Bodem en Water
  • Regio Noord
  • Regio Oost
  • Regio West

Ridderzuring: voor veel boeren een bekend en hardnekkig probleem. Het onkruid duikt vaak op in graslanden en is lastig kwijt te raken. Tijdens een recente velddemonstratie werden verschillende bestrijdingsmethodes gedemonstreerd. Van geavanceerde technieken met drones tot mechanische oplossingen zonder chemie. Wat past het best bij jouw situatie?

Precisiebestrijding met drone en spotspray

Technologie helpt steeds meer bij doelgerichte onkruidbestrijding. Zo kunnen drones in combinatie met AI (kunstmatige intelligentie) ridderzuring herkennen. Deze drones maken gedetailleerde foto’s van het perceel. Software analyseert de beelden en herkent ridderzuring, maar ook ander onkruid zoals paardenbloemen en Jacobskruiskruid.


Op basis van de analyse wordt een taakkaart gemaakt, waarin exact staat aangegeven waar gespoten moet worden. Die kaart wordt ingeladen in de gps-gestuurde trekker, waarna de spuit alleen op die plekken middelen toepast. Dat leidt tot een lagere middeleninzet, behoud van het grasland én extra punten voor de ecoregeling binnen het GLB.

Gerichte chemie met de Rumex

De Rumex spotsprayer is een spuit die werkt met camera’s. Terwijl je over het land rijdt, herkent het systeem ridderzuring en paardenbloem. De camera’s leren steeds beter het onkruid herkennen. Ook bij deze methode wordt alleen daar gespoten waar het nodig is. Chemische bestrijding is het meest effectief na de langste dag, omdat dan de sapstroom naar de wortel sterker is.

Mechanisch bestrijden met de CombCut

Voor wie liever zonder chemie werkt, is er de CombCut. Deze machine maait ridderzuring kapot zonder het gras te beschadigen. Door herhaald maaien raakt de plant uitgeput. De methode is mechanisch en biedt een curatieve oplossing.

Voorkomen is beter dan genezen

Ridderzuring is een teken van bodemverdichting. Dit ontstaat bijvoorbeeld na een natte of droge periode. De plant helpt de bodem weer luchtig te maken. Betreed het land dus alleen onder goede bodemomstandigheden. Daarnaast kan de aanwezigheid van ridderzuring wijzen op een tekort aan calcium of fosfaat, of juist een overschot aan kalium, mangaan, ijzer, koper, zink, zout of aluminium. Vaak zie je bij de dikke penwortel veel bodemleven. Het jonge blad in het voorjaar is nog wel mee te kuilen, maar de dikke stengels later in het seizoen leveren weinig voederwaarde. Ook is het suikergehalte lager, wat de conservering bemoeilijkt.

Velddemo’s samen met loonwerkers

De velddemo’s zijn een initiatief vanuit Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, in samenwerking met Cumela, LTO Noord en bodemdeskundigen. Ze worden opgezet in nauwe samenwerking met loonwerkers en draaien om thema’s als nutriëntenbenutting en bodembeheer. We organiseren demo’s over onder andere: bodembewerking, niet-kerende grondbewerking, evenwichtsbemesting, groenbemesters en vanggewassen, het voorkomen van bodemverdichting, mechanische onkruidbestrijding, natuurlijke plaagbestrijding en precisielandbouw. Er staan de komende tijd weer diverse velddemo’s gepland. Bezoek een velddemo bij jou in de buurt!