Veldbijeenkomst druppelirrigatie Sexbierum

  • Perceelemissie in de hand
  • Regio Noord
  • Bodem en Water

Hoe werkt druppelirrigatie en wanneer pas je het toe als akkerbouwer? Op een perceel van de firma Goodijk (Wiebe, Murk, Edward en Eelco) in Sexbierum ligt een kleine proef met druppelirrigatie. Op het bedrijf dat naast een veehouderij- en groentetak ook een akkerbouwtak heeft worden poot- en consumptie aardappelen, suikerbieten, sjalotten, winterwortelen en graszaad verbouwd.

Niek Vedelaar (rechts op de foto met geblokt overhemd) van Delphy die het bedrijf begeleidt in het project gaf maandagavond tijdens een bijeenkomst in het veld van het project ‘Perceelemissie in de hand’ een toelichting op de proef. Druppelirrigatie is één van de maatregelen om perceelemissie tegen te gaan.

Volgens adviseur Vedelaar is het nu hier en daar eerder te nat dan te droog. En is toepassing van druppelirrigatie bij deze omstandigheden niet aan de orde. Bij het beperken van de risico’s op afspoeling is druppelirrigatie volgens hem wel een interessante optie. ‘’Toepassing in de akkerbouw bevindt zich nog in de innovatiefase, maar het areaal met druppelirrigatie neemt elk jaar toe. Uit onderzoek blijkt dat bij druppelirrigatie de bodem als een spons gaat werken. Wanneer er een grote regenbui komt dan kan grond die gedript is, deze bui beter opvangen dan ‘gewone’ grond of grond die beregend is met een haspel. Als je een droge spons onder de kraan houdt, dan rolt het water er eerst af voordat de spons water opneemt. De spons kan zich beter vullen als deze al enigszins vochtig is. Dat is ook het geval bij grond met druppelirrigatie’’, aldus Vedelaar.

Meer informatie: download de factsheet druppelirrigatie en bekijk de video druppelirrigatie.