Inmiddels wordt zowel aan de Hoofdweg als de Postweg zoet drainagewater opgevangen en na zuivering opgeslagen in de diepe ondergrond. Ondergrondse opslag kan zowel een oplossing bieden voor de impact van klimaatverandering in de akkerbouw als bijdragen aan meer circulaire schoonwatervoorziening in bijvoorbeeld boom- en sierteelt.
Wij nodigen geïnteresseerden graag uit op Texel om de opvang, zuivering en opslag van zoet water in de praktijk te komen bekijken. Daarmee krijg je een beeld van hoe ondergrondse opslag werkt en wat er bij de realisatie komt kijken.
Programma
- 12:15 - 12:30 Ontvangst Hotel Texel, Postweg 134, de Cocksdorp
- 13:15 - 14:15 ‘Project Zoete Toekomst Texel’ Opening door Jouke Velstra, directeur Acacia Institute, presentaties diverse projectpartners
- 14:30 - 15:30 ‘De installatie in de praktijk’ Veldbezoek pilotinstallatie Postweg
- 15:30 - 16:15 Afsluiting
- 16:15 - / Borrel
Wil je erbij zijn?
Meld je aan door een e-mail te sturen naar info@zoetetoekomsttexel.nl.
Over Zoete Toekomst Texel
Onder de boeren op Texel leeft al jaren de wens om het eiland zelfvoorzienend te maken op het gebied van zoet water. Texel is voor de zoetwatervoorziening namelijk volledig afhankelijk van regenwater en van de drinkwaterleiding met het vaste land. Boeren op het eiland houden daarom rekening met eens in de vier jaar, een lage opbrengst. Om de gewassen op de gewenste momenten voldoende water te kunnen geven – ook tijdens de vele droge zomers die er nog aan komen – willen de boeren op Texel zelfvoorzienend zijn op het gebied van zoet water. Samen met LTO Noord en Acacia Institute hebben zij het initiatief genomen en het project ‘Zoete Toekomst Texel’ ontwikkeld. Voor het project ‘Zoete Toekomst Texel’ wordt in drie jaar op twee locaties getest of regenwater vanaf het najaar in de grond kan worden opgeslagen. In de zomer wordt het water dan op een zuinige en slimme manier gebruikt om 50 tot 100 hectare aan akkers te irrigeren.
Kijk voor het laatste nieuws over het project ook op www.zoetetoekomsttexel.nl.