Opnieuw nieuwe vlindersoorten gevonden op boerenland

  • Boeren Insecten Monitoring Agrarische Gebieden
  • Natuur, Klimaat en Energie

Al vijf jaar tellen boeren en tuinders over het hele land (nacht)vlinders om de insectenstand te monitoren in het agrarisch gebied (BIMAG). Aan het einde van het telseizoen kwamen deelnemers samen om te zien hoeveel vlinders zij samen hadden ontvangen.

In het midden van het land op het bedrijf van BIMAG-deelnemer Arend Versteeg in Uddel. Zijn akkerbouw- en varkenstak zijn volledig biologisch, de koeien niet, deze worden gehouden in een grupstal. In zijn paar honderd jaar oude verbouwde stal deelt Jurriën van Deijk van De Vlinderstitchting de resultaten.

In totaal zijn er binnen BIMAG ruim 97.000 nachtvlinders geteld, waarvan 24.000 dit jaar. ‘In 2024 zijn er iets minder vlinders geteld dan in het jaar ervoor,’ legt Jurriën uit. ‘Niet alleen binnen dit project, maar eigenlijk door heel het land. In juni werden er de helft minder vlinders waargenomen, waarschijnlijk door het weer.’

Dit jaar zijn er 21 nieuwe soorten waargenomen. ‘Het blijft bijzonder dat er elk jaar toch weer nieuwe op blijven duiken.’ Van de 860 soorten macronachtvlinders zijn er nu inmiddels 558 aangetroffen op het boerenland. Soorten als de schijn-nonvlinder, roodbandbeer, vlasbekuiltje en gegolfde spanner kunnen aan de gevonden vlinders worden toegevoegd.

Bijzondere resultaten

Iedere boer die meedoet, zet zich ook in voor de natuur op het bedrijf. Het effect van die maatregelen wordt gemeten door de resultaten van een regulier perceel te vergelijken met het aantal gevonden vlinders bij zo’n natuurmaatregel. De populairste maatregel waarbij gemeten wordt is kruidenrijk grasland, gevolgd door bloemrijke akkerranden en houtwallen.

Binnen BIMAG zijn er een hoop fanatieke tellers. Dat blijkt alleen al uit de ruim duizend afbeeldingen die met elkaar zijn gedeeld in de WhatsApp-groep. Een van de deelnemers had dit jaar 97 vlinders in een emmers gevonden, een record. Een ander had op een nacht 31 soorten.

Dank vanuit ministerie

Op de bijeenkomst was ook Scipio van Lierop van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur aanwezig. Hij is erg dankbaar voor alle inzet die de deelnemers plegen: ‘jullie brengen het agrarische en de natuur dichterbij elkaar, een voorbeeld voor hoe we met elkaar om moeten gaan. Door dit project ontstaat verbinding en gezamenlijke kennisontwikkeling.’

Alle aanwezigen ontvingen de nieuwe BIMAG-brochure. Ook benieuwd? Lees hem online.