Video: Zó kun je onkruid beheersen

  • Gewasbescherming
  • Natuur, Klimaat en Energie
  • Gezonde planten
  • Biodiversiteit
  • Akkerbouw en vollegrondsgroenten
  • Biologische landbouw
  • Bollenteelt
  • Bomen en vaste planten
  • Fruitteelt
  • Glastuinbouw

Onkruidbeheersing vraagt meer dan herbiciden en schoffels. Bekijk voordat de teelt begint, hoe je onkruid gaat aanpakken. Houd rekening met de biologie en ecologie van onkruid. En leer van je collega’s, ook in andere open teelten. Bekijk een webinar over dit onderwerp terug, evenals vorige webinars in de reeks.

Experts uit diverse open teelten deelden woensdagavond 24 januari, tijdens een webinar onder leiding van Edwin Lambregts (manager LTO-programma ‘Weerbaarheid in de praktijk’), hun praktijkkennis en ervaring in het beheersen van onkruid.

„We zijn gewend om te reageren op wat we zien”, vertelde loonwerker Sven van Kalkeren uit Lienden die actief is in de boomkwekerij en de landbouw. „Maar we moeten juist meer kijken naar het teeltplan, en voordat de teelt begint afvragen: hoe gaan we de onkruidbeheersing komend jaar aanvliegen?” Vroeger werd de loonwerker gebeld met een vraag zoals: ‘Ik heb die werkzaamheid te doen, kan je komen?’ Nu bespreekt hij al in het voortraject met klanten de aanpak. Hij betrekt ook de gewasbeschermingsadviseur erbij. „Je krijgt steeds meer een driehoek: teler, loonwerker en adviseur. Met elkaar probeer je tot een oplossing te komen.”

Maatregelen nemen in levenscyclus onkruid

Een aanpak op papier zetten is belangrijk. Daarbij kan een model helpen dat Wageningen UR heeft ontwikkeld: Integrated Crop Management. Onderzoeker Timo Sprangers legde op het webinar uit dat ICM steunt op vijf pijlers: gewasdiversiteit, robuuste rassen, bodembeheer, gerichte bestrijding met slimme technieken, en goede monitoring en evaluatie.

Geïntegreerde onkruidbeheersing is een belangrijk onderdeel van ICM. „Probeer vanuit de biologie en ecologie van onkruiden na te denken over: hoe kun je die het beste beheersen? Ofwel: houd rekening met de levenscyclus van onkruiden: ze kiemen vanuit een zaadbank in de bodem en groeien uit tot zaailingen. Probeer in elk punt van die cyclus maatregelen te nemen. Maar werk ook preventief en denk na over je bodembeheer.”

Volgens Sprangers zit de meerwaarde van geïntegreerde onkruidbeheersing in: „Daar waar maatregelen op elkaar inhaken. Kun je winst halen als je één jaar gras teelt en onkruid goed kunt beheersen, gevolgd door een andere, wat moeilijkere teelt?” Leer van andere telers, zeker van biologische telers, en ga experimenteren. „Maar probeer in de praktijk niet een middel uit dat nog geen toelating heeft, ook al wordt beweerd dat het werkt.”

Experimenten met stro en ruggenteelt

Bij een aantal lelietelers in Drenthe probeert HLB op onderzoeksvelden allerlei maatregelen uit tegen onkruid. Zoals wiedeggen wat eerst nog niet gebeurde. „We kunnen nog veel leren: hoe stel je een wiedeg optimaal af? Dat vergt nog wat onderzoek”, vertelde onderzoeker Ben Seubring (HLB) op het webinar. Ook experimenteert hij met het afdekken met stro. „Dat idee hebben we opgedaan in de aardappelen; stro eigenlijk bedoeld om luizen af te leiden. Stro helpt ook tegen onkruid. Als het afdekken in de lelies slaagt, zou je nog één of twee keer met de hand hoeven te wieden om de boel schoon te houden.”

Vroeger werden lelies op ruggen geteeld, nu op bedden. HLB overweegt weer ruggenteelt. Seubring somde op het webinar de voordelen op: „Je kunt op ruggen druppelslangen leggen en evengoed met schoffels en wiedeggen aan de gang. Er komt meer lucht en licht door je gewas.” Maar ruggenteelt heeft als nadeel dat je minder stuks lelies per hectare hebt. „We gaan het wel proberen en ontdekken dan: moeten we toch op ruggen telen of niet?”

Bodemherbiciden in winter en grasbanen

Van Kalkeren benoemde nog positieve ervaringen met laag-volume-spuiten in de boomkwekerij. „Dat doen we in de laanbomen in de winter, met een lichte quad. Dan ben je al voorbereid op het voorjaar, want vaak in april heb je anders al een explosie van onkruid.” Grasbanen tussen bomen werken ook preventief tegen onkruid. „Dan spuit je nog maar 33% van een perceel. En kies voor je teelt de juiste groenbemester. Zitten er veel oliehoudende zaden in, dan komen die tijdens je teelt weer terug.”

Onkruidbrochure voor telers

Gespreksleider Edwin Lambregts presenteerde op het webinar een brochure over geïntegreerde onkruidbeheersing die vanuit het LTO-programma ‘Weerbaarheid in de praktijk’ is samengesteld met tips & tricks, praktijkervaringen en demo’s in allerlei teelten. De brochure is alvast digitaal beschikbaar voor telers, adviseurs en andere belangstellenden.

Groen Kennisnet

Op Groen Kennisnet is tevens een dossier 'weerbaar telen in de praktijk' gelanceerd over het praktijkprogramma:

Terugkijklink

Kijk hier het webinar over onkruidbeheersing (1 uur) terug. Dit was het vierde webinar in een webinarreeks over telen met minder chemie dat het LTO-programma ‘Weerbaarheid in de praktijk’ organiseert. Telkens over een specifiek thema binnen weerbaar telen, op een woensdagavond gedurende 1 uur. De vorige webinars gingen over emissiereductie, vernietigen groenbemesters en wortelonkruiden zonder glyfosaat en functionele agrobiodiversiteit.

Bron: Arno Engels, LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen