Waterstof op het boerenerf

  • GrowtH2Green
  • Regio West
  • Natuur, Klimaat en Energie

Samen met Wouter Beukeboom van “de Beukehof” zijn we het project GrowtH2Green gestart, waarbij we een gebiedsmatig plan ontwikkelen voor de productie van waterstof op het boerenerf. Het doel van dit project is om een systeem te ontwerpen waarbij we de totale potentie van de opwek van duurzame energie maximaal benutten.

vollegrondsgroenteteelt-128

 

Verduurzaming in de agrarische sector

De agrarische sector is volop aan het verduurzamen, zo zetten we in op energiebesparing en wekken we zelf duurzame energie op met zonnepanelen en boerderijwindmolens. Helaas kun je als ondernemer te maken krijgen met allerlei uitdagingen. Zo is het energienet op veel plaatsen overbelast, waardoor er geen grootschalige opwek van energie mogelijk is. De uitbreiding van het energienet vergt veel tijd en kosten, deze kosten drukken ook zwaar op de rendabiliteit van een investering in een grootschalige zonnepaneleninstallatie. Door het net efficiënt te gebruiken ontstaan er kansen voor ondernemer en netwerkbedrijf om kosten te reduceren en business cases te verbeteren.

Fossiele brandstoffen vervangen door waterstof

Met de stijgende diesel-, gas- en elektriciteitsprijs wordt de roep voor duurzame alternatieven alleen maar groter. Door duurzame energie op het boerenerf om te zetten in waterstof kunnen we fossiele brandstoffen vervangen en het elektriciteitsnet ontlasten. De eerste waterstof vrachtwagen zijn op de markt en waterstoftractoren staan op het punt om op de markt te komen. Deze ontwikkelingen bieden mogelijkheden om de op eigen erf of in de keten geproduceerde waterstof te gebruiken.

Wanneer het project slaagt hebben een blauwdruk ontworpen die kan dienen als voorbeeld om op lokaal niveau waterstof te produceren op het boerenerf. De blauwdruk wordt bruikbaar voor meerdere agrarische gebieden in Nederland.

GrowthH2Green wordt ondersteund door provincie Zuid-Holland en in samenwerking met gemeente Alphen aan den Rijn, Liander en Accenda.