Natuur en agrarische sector zijn goed verenigbaar

  • Natuurlijk Kapitaal
  • Natuur, Klimaat en Energie
  • Biodiversiteit
  • Overijssel

Natuur en de agrarische sector zijn goed met elkaar verenigbaar, natuur vormt de basis voor productie- en consumptiecapaciteit.

Erven en gronden van agrariërs nemen een centrale positie in voor veel plant- en diersoorten. Erven en gronden hebben dan ook een sleutelpositie in het behoud en de versterking van de biodiversiteit, ze maken deel uit van het natuurlijk kapitaal.

Advies

Een van de projecten die vanuit het programma Natuur voor Elkaar is uitgevoerd zijn de ‘Adviezen voor soortenrijke erfontwerpen’. Vier agrarische ondernemers, met uiteenlopende bedrijven, zijn geadviseerd over maatregelen voor het optimaal benutten van het natuurlijke kapitaal op hun erven.

Erfpaspoort

Twee van de adviezen zijn samengevat in een ‘Erfpaspoort’. De paspoorten geven achtergrondinformatie over de erven en geven in één oogopslag inzicht in de geadviseerde maatregelen voor de erven:

Natuurlijk kapitaal op jouw erf beter benutten en vergroten

Het vergroten van het natuurlijk kapitaal op en om het erf kun je goed zelf doen, er hoeven beslist niet altijd adviseurs bij betrokken te worden. Vaak zit het in kleine dingen. De meeste maatregelen kunnen relatief eenvoudig genomen worden en vergen slechts beperkte investeringen in verhouding tot de resultaten die er behaald kunnen worden. 

Naast maatregelen die gericht zijn op specifieke (vogel)soorten kunnen er ook maatregelen genomen worden die positief effect hebben op meerdere plant- en diersoorten. Zo worden door het creëren van een ‘groenblauw’ netwerk met van lijnen, vlakken en stepping stones diersoorten in staat gesteld zich veilig te verplaatsen. Verschillende landschapselementen kunnen deel uitmaken van zo’n netwerk:

  • Bloem- en/of kruidenrijke akkers, weiden en stroken;
  • Keverbanken, dit zijn lange lage walletjes in een akker of weiland kevers zich graag ophouden;
  • Water in de weiden door het benutten van natte laagtes;
  • Bomen, geplant als vogel- en hakhoutbosjes in het veld en streekeigen en natuurlijke aanplant op het erf, zoals lindes, kastanjes, walnoten, essen, eiken en fruitbomen;
  • Nestelmogelijkheden in en rond stallen en schuren;
  • Rommelhoekjes door spontane opslag, takkenwallen, blad- en steenhopen.

De onderdelen van het netwerk bieden naast migratiemogelijkheden beschuttings-, foerageer- en natuurlijke groeiplaatsen. Ook trekken ze verschillende diersoorten aan, zoals vogels, vlinders, insecten en amfibieën.

Meer informatie vind je op de website van NatuurVoorElkaar.

Samenwerking

Dit project is een samenwerking tussen LTO Noord, Overijssels Particulier Grondbezit, IJssellandschap en Het Oversticht.