We zijn te gast bij…
Boerderij Polderzicht is een multifunctionele boerderij van onze deelnemer Richard. Richard is de 4e generatie van dit familiebedrijf. Op het melkveebedrijf werken Richard, zijn vrouw en zijn ouders. Het bedrijf is gevestigd op veengrond en beslaat een totale oppervlakte van 77 hectare. Het bedrijf heeft 146 melkkoeien en een intensiteit van 15.899 kg melk per ha. De koeien staan 8 uur per dag buiten én dat 196 dagen het jaar.
Op 11 maart organiseerden we deze middag in Zuidschermer. Bekijk de aftermovie om een indruk te krijgen van de eerste editie van emissiearm op jouw farm.
Programma
12.30 uur: ontvangst met lunch en broodje bal
13.00 uur: welkom en start programma
13.15 uur: workshops, demo en innovaties in graslandbemesting
16.00 uur: afsluiting met drankje
Wat kan je verwachten?
Er zijn meerdere knoppen waar je als boer aan kunt draaien om de ammoniak- en methaanemissie op jouw bedrijf te verminderen. Deze middag zoomen we in op het voer-, stal- en mestspoor. In vier korte workshops en een afsluitende demo machines en innovaties graslandbemesting op het land krijg jij de beste tips en kennis aangereikt.
Workshop Kuil van de toekomst
Wat er niet in gaat, komt er ook niet uit. Met een uitgebalanceerd rantsoen blijven jouw koeien evenveel melk produceren en gaan ze efficiënter met het ruw eiwit in het voer om. Via een planmatige aanpak werkt Netwerk Praktijkbedrijven aan het maken van een ideale, emissiearme kuil: de 'Kuil van de Toekomst'. Delian Kool, bedrijfsbegeleider bij Netwerk Praktijkbedrijven, neemt jullie mee naar de kuil.
Workshop Stal-APK Quickscan
Met technische maatregelen (stalsystemen) en management voorkom je dat methaan en ammoniak ontstaan in de stal. In deze workshop loopt Niek Konijn, bedrijfsbegeleider bij Netwerk Praktijkbedrijven, de Stal-APK Quickscan met je door en weet je precies waar je morgen mee aan de slag kunt.
Workshop Machineafstelling
Emissiearm drijfmest uitrijden kan je al gauw 60 euro per hectare opleveren. Dat vergt vakmanschap, maar ook een goed afgestelde bemestingsmachine. Sjon de Leeuw van Bemest op z’n Best bespreekt de meest gemaakte fouten in afstelling en onderhoud en laat je zien hoe je dit eenvoudig aanpast voor een beter bemestingsresultaat.
Workshop Innovaties
Wat kunnen we verwachten van toekomstige bemestingsmachines? Bemest op z’n Best onderzoekt momenteel zestien innovatie-ideeën van verschillende fabrikanten. Op welke mechanismes zijn deze innovaties gebaseerd, hoe werken de machines in de praktijk en wat is de potentie in emissiereductie? Herman Krebbers van Bemest op z’n Best neemt je mee in de toekomst.
We trappen de middag af met een lunch.
Aanmelden
Deze bijeenkomst wordt gezamenlijk georganiseerd door Bemest op z'n Best en het Netwerk Praktijkbedrijven. Deelname is gratis, maar in verband met de lunch waarderen we het als je je tijdig aanmeldt. Je buurman, vriend of collega is ook van harte welkom, maar dient zich apart aan te melden in verband met het aantal deelnemers en de lunch. Bij slechte weersomstandigheden kan het zijn dat we de demo moeten verplaatsen of annuleren. We houden je hierover per e-mail op de hoogte.
Meld je hier aan!
