Ontwikkeling Stal-APK

  • Netwerk Praktijkbedrijven
  • Natuur, Klimaat en Energie
  • Melkveehouderij

Binnen Netwerk Praktijkbedrijven zijn 15 stalmeetbedrijven actief. De eerste meetresultaten sluiten aan bij wat eerder onderzoek liet zien; de emissiefactor van de stal, volgens de RAV-codering, is vaak niet hetgeen in de praktijk gemeten wordt. Dat kan beide kanten op. Gebleken is dat (externe) omstandigheden en het voer- en bedrijfsmanagement van de boer er ook toe doen! Om melkveehouders meer uitleg en handelingsperspectieven te geven over het juiste gebruik van stal- en mestopslagmaatregelen, wordt binnen Netwerk Praktijkbedrijven een zogenoemde Stal-APK ontwikkeld.

Netwerk Praktijkbedrijven_NIET HERGEBRUIKEN_rijk-baltus-4-diepstrooiselboxen

Om ammoniak- en methaanemissies op het melkveebedrijf te verlagen staan bij Netwerk Praktijkbedrijven voer- en diermanagementmaatregelen aan de basis. Daarna komen maatregelen in de stal. Daarbij kan gedacht worden aan forse stalaanpassingen, zoals het plaatsen van een emissiearme vloer. Maar ook zonder grote investeringen kunnen stalemissies omlaag gebracht worden. Het handelen van de ondernemer heeft namelijk ook grote impact op de stalemissies.

Voorbeelden zijn:

  • Type boxenstrooisel
  • Luchtdichtheid van de mestput
  • Middelen die naast drijfmest in de mestkelder terecht komen
  • Schuiffrequentie en onderhoud van mestschuifrubbers

RAV-codering versus stalemissie in de praktijk

Elk staltype heeft een eigen vaste RAV-code (ook wel emissiefactor genoemd). Dit getal staat voor de hoeveelheid ammoniakemissie die een bepaald type vloer uitstoot en is toegekend op basis van vaste meetprotocollen. De metingen van de proefstalstatus die ten grondslag liggen aan de RAV-codering worden gedaan in ideale omstandigheden. Daarom wordt de toegekende emissiefactor vaak alleen in optimale omstandigheden behaald. In de praktijk blijkt het stalsysteem toch vaak minder effectief. Het plaatsen van een stalsysteem alleen is dus niet genoeg. De uiteindelijke prestatie van het stalsysteem (hoeveel ammoniakemissie het uitstoot) hangt namelijk samen met allerlei andere factoren, zoals managementfactoren (schuiffrequentie, onderhoud, weidegang, etc.) maar ook externe factoren (waarop de melkveehouder weinig tot geen invloed heeft) zoals temperatuur, windrichting en windsnelheid.

Algemene Periodieke Keuring (APK)

De RAV-codering van de stal kan een beetje vergeleken worden met het brandstofverbruik van een auto, dat wordt toegekend op basis van een zogenoemde NEDC-test. In de praktijk blijkt echter dat de daadwerkelijke prestatie (het verbruik) van de auto afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de bandenspanning en de rijstijl van de bestuurder. Met een APK worden specifieke onderdelen van de auto geregeld nagekeken voor onderhoud. Zo zal de Stal-APK straks de melkveehouder helpen om geregeld in de stal te kijken naar wat hij (nog) kan doen om de emissiereducerende effecten op het eigen bedrijf te optimaliseren.

Ontwikkelingsproces Stal-APK

De ontwikkeling van de Stal-APK is een lopend proces dat bestaat uit verschillende ontwikkelingsfases (zie hieronder). De doelgroep (melkveehouders) wordt nauw betrokken bij het ontwikkelingsproces. De tool wordt namelijk ontwikkeld voor de melkveehouder, voor éigen bewustwording en om inzicht te krijgen in waar de melkveehouder staat, wat hij al doet en kan meetellen, maar ook tips over welke ‘best practices’ nog toegepast kunnen worden en hoeveel daarmee bespaard kan worden. De Stal-APK gaat bestaan uit een vragenlijst die de melkveehouder op specifieke onderdelen door het bedrijf leidt. Vijf deelnemers van het Netwerk hebben de eerste conceptversie van de vragenlijst al doorlopen en hun feedback gegeven. Na een doorontwikkeling wordt de vragenlijst ook getest door de overige 35 Netwerk-deelnemers. Vervolgens wordt in de derde fase de vragenlijst verder uitgerold naar de 68 ambassadeurs van het Netwerk. Uiteindelijk zal in 2023 de Stal-APK beschikbaar komen voor de bredere doelgroep.Netwerk Praktijkbedrijven_NIET HERGEBRUIKEN_Ontwikkelingsfases Stal-APK 221124 LTON 

Voorbeeldvraag uit de Stal-APK:

Hoe schoon is de stalvloer gemiddeld?

Een van de vragen die gesteld wordt in de Stal-APK is hoe schoon de stalvloer gemiddeld door de dag heen is. Met behulp van afbeeldingen van verschillende situaties, geeft deze vraag bewustwording over de ‘bevuilingsgraad’ van de eigen stalvloer. Een besmeurd oppervlak (met mest en urine) heeft op zowel ammoniak- als methaanemissies negatieve invloed. Om stalemissies zo laag mogelijk te houden, is het daarom belangrijk geregeld in de gaten te houden hoe ‘schoon’ de stalvloer is. Komt de situatie het meest in de buurt van ‘redelijk vuil’ of ‘behoorlijk vuil’? Dan kan op dit onderdeel nog verbeterd worden. Werkt de mestschuiver naar behoren? Is de schuiffrequentie voldoende? Is de kwaliteit van het rubber nog goed? Zitten de sleufjes voor de urine-afvoer vaak verstopt met mest?

De Stal-APK geeft enerzijds meer uitleg over de werkingsprincipes rondom het ontstaan van ammoniak en methaan. Anderzijds geeft het melkveehouders praktische handvatten om emissiereducerende effecten in de stal te verbeteren en optimaliseren.
Wat het de melkveehouder oplevert in emissiebesparingen wordt indicatief meegenomen.

Netwerk Praktijkbedrijven_NIET HERGEBRUIKEN_voorbeeldvraag Stal-APK V2

Meer informatie: Netwerk Praktijkbedrijven