CO2 vastleggen met bomen interessant aspect van agroforestry

  • Notenteelt en agroforestry
  • Platteland en Omgeving
  • Biodiversiteit
  • Regio Noord
  • Friesland
  • Melkveehouderij
  • Akkerbouw en vollegrondsgroenten
  • Natuur, Klimaat en Energie

Bomen planten vanwege het vastleggen van CO2 en daarmee een nieuw verdienmodel realiseren: via de Stichting Nationale Koolstofmarkt (SNK) wordt het vastleggen van de waarde gemakkelijker. Meer weten over hoe de SNK werkt en wat jij moet doen om koolstof in bomen te verwaarden hoor je tijdens de bijeenkomst op 10 juli in Beetsterzwaag.

boomkwekerij-57

Aandacht voor verdienmodel

Meer biodiversiteit op het boerenbedrijf, een betere bodem- en waterkwaliteit en een extra inkomstenbron voor de boer en tuinder, dat komt samen in de bomenteelt. Dat laatste aspect, een extra inkomstenbron voor de boer, willen we tijdens de bijeenkomst op 10 juli aandacht geven. Het verwaarden van koolstof (CO2) in bomen kan namelijk een interessant nieuw verdienmodel worden. Het berekenen en verwaarden van CO2-vastlegging en -emissiereductie is gemakkelijker geworden dankzij de goede methoden van de Stichting Nationale Koolstofmarkt (SNK). Grondeigenaren kunnen met deze methoden projecten opzetten en de behaalde emissiereductie of vastlegging door SNK laten certificeren. Deze certificaten kunnen worden verhandeld via de vrijwillige nationale koolstofmarkt. Voor dit nieuwe verdienmodel is een toenemende belangstelling, zowel onder grondeigenaren als kopers van CO2-certificaten.  Direct aanmelden voor de bijeenkomst? Dat kan hier. 

Vanuit het project ‘PPS Agroforestry voor klimaatpositieve zuivel en biodiversiteit' en ‘Boeren tussen Boomwallen’ gaan we aan de slag met het verkennen van de mogelijkheden voor CO2 vastlegging en verwaarding in bomen. De bijeenkomst wordt gehouden door de Friese Milieu Federatie (FMF). 

Wat leer je?

Datum: maandag 10 juli
Tijd: 19.30 tot 21.30 uur 
Locatie: De Buorskip, Vlaslaan 26, 9244 CH Beetsterzwaag

  • Wat is de Nationale Vrijwillige Koolstofmarkt en waarom is dit interessant voor boeren? 
  • Wat houdt SNK-methode ‘Aanleg van boomweides en lijnvormige beplantingen buiten bosverband’ in?  
  • Wat kan het PlatformCO2neutraal hierin betekenen voor jou als boer?  
  • Hoe kun je hier als boer ervaring mee opdoen binnen deze projecten?

 Aan het woord komen Wytze van der Gaast, directeur Stichting Nationale Koolstofmarkt en Wouter van Goor, senior onderzoeker bij Face the Future. Ten slotte zal Monique Plantinga van PlatformCO2neutraal vertellen over haar platform. Op het platform komt vraag en aanbod van CO2-certificaten bij elkaar. 

Aanmelden 

Aanmelden kan via deze link en het aanmeldformulier.

PPS Agroforestry 

Binnen de PPS Agroforestry voor klimaatpositieve zuivel en biodiversiteit onderzoeken melkveehouders uit de 3 noordelijke provincies met WUR-onderzoekers of en hoe agroforestry (bomenteelt) op het melkveebedrijf past. Heb jij interesse? Of heb je al houtachtige gewassen op je land aangeplant of ben je dit van plan? Je leest hier meer.