Yvette van Wichen, projectleider LTO Noord: “Met het LTO Noord-programma biodiversiteit stimuleren wij natuurinclusieve landbouw. Wat betekent die term voor jou, Hans?”
Hans Veurink, coördinator: “Het versterken van de leefgebieden van diverse soorten door maatregelen in het agrarisch gebied te stimuleren. Met het Coöperatief Agrarisch Natuur Collectief Veluwe, kortweg Collectief Veluwe, richten wij ons op een biodivers agrarisch cultuurlandschap en verzorgen we de subsidie voor het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLB).”
Yvette: “LTO Noord en Collectief Veluwe werken met andere organisaties binnen en buiten het Platform aan een inventarisatie van stimulerend en belemmerend beleid voor Natuurinclusieve landbouw. Gezamenlijk constateerden we dat uitbreiding van het ANLB de manier kan zijn om natuurinclusieve landbouw toegankelijk te maken voor de meeste boeren. Ik vind het heel krachtig dat onder de aanbevelingsbrief voor meer ANLB-budget aan de provincie Gelderland de handtekeningen van zoveel organisaties staan. Dat maakt mij trots.”
Hans: “Dat is precies de meerwaarde van de samenwerking binnen het platform. We discussiëren over hoe natuurinclusieve landbouw er in de praktijk uit ziet en we zetten ons hier gezamenlijk voor in. De kans dat onze wens gehonoreerd wordt schat ik hoog in. Maar goed ook, want er is geen boer in Gelderland die niet van het ANLB heeft gehoord. Collectief Veluwe voert het ANLB zes jaar uit, heeft inmiddels 800 contracten voor agrarisch natuurbeheer lopen en de belangstelling blijft toenemen. Willen we dit beheer verder verbeteren, dan moet er geld bij.”
Yvette: “Meer ANLB-budget, wat betekent dat voor natuurinclusieve landbouw in Gelderland?”
Hans: “Dat het natuurbeheer dat agrariërs uitvoeren eerlijk vergoed wordt, een stimulans voor een biodivers Gelderland. Het is nog wel de vraag hoeveel geld naar welk doel gaat. We zijn daarbij ook afhankelijk van de landelijke uitwerking van het nieuwe GLB, aanvalsplan Grutto, klimaat- en bodemdoelen.”
Yvette: “We zien kansen voor natuurinclusieve landbouw maar dat vraagt wel om extensivering van bedrijven. Gelderse boeren hebben gemiddeld niet heel veel grond onder hun bedrijven dus de uitdaging is om samen te zoeken naar een werkbaar model voor boeren. Ik vind dat Collectief Veluwe net zoals LTO Noord de stem van de boer vertolkt. Dat is belangrijk om de juiste richting te kiezen.”
Hans: “In samenspraak met de andere organisaties, zoals het Gelders Particulier Grondbezit, Stichting Landschapsbeheer Gelderland, het waterschap en de gemeenten. Gezamenlijk denken we ideeën verder uit, roepen steun in van overheden. En dan aan de slag, want het moet niet bij praten blijven.”
Yvette: “Dat we als organisaties samenwerken aan dezelfde ambitie en vervolgens gezamenlijk een aanbeveling zoals de uitbreiding van het ANLB kunnen doen maakt mij trots.”
Meer informatie: www.natuurinclusievelandbouwgelderland.nl
