Demo ondiep ploegen met Ovlac ecoploeg

  • Vruchtbare Kringloop
  • Natuur, Klimaat en Energie
  • Melkveehouderij
  • Regio Oost
  • Overijssel

Onder meer via demo's doen deelnemers aan Vruchtbare Kringloop Overijssel ervaring op met landbouwtechnieken die goed zijn voor de bodem, waterkwaliteit en bedrijf. Zoals de demo ondiep ploegen met de Ovlac ecoploeg bij Chris Antuma.

Onder toeziend oog van twintig deelnemers en andere betrokkenen is tijdens de demonstratie bij Antuma in Junne, bij het Overijsselse Ommen, ondiep geploegd op twee percelen waar mais is gezaaid. Er is 7 centimeter diep geploegd met de combinatie van de frontkopeg met Ovlac bovenover ecoploeg met snijschijf vorenpakker en regulier geploegd met een vorenpakker. Die laatste ploegt 20 centimeter diep. De opbrengsten van beide vormen van ploegen worden gemeten.

Werkwijze ecoploeg 

Met een ecoploeg is het mogelijk ondiep te ploegen, bovenover te rijden en toch de gewasresten volledig en voldoende diep onder te werken en de mest in de toplaag te houden. Doel daarvan is bodemstructuur en bodemleven onder de 10 cm niet te verstoren. ‘Zo houd je alles in de toplaag waar het gewas het gemakkelijk kan opnemen’, duidt Chris Antuma. Bijkomend voordeel is dat ondieper ploegen ook brandstof kan besparen.

Meer informatie 

Meer weten over de demo's die gehouden worden binnen het project Vruchtbare Kringloop Overijssel? Kijk dan op de website www.vruchtbarekringloopoverijssel.nl en abonneer je op de nieuwsbrief!