‘Financieel boer ik ook vooruit’

  • Vruchtbare Kringloop
  • Natuur, Klimaat en Energie

Beter inzicht in mineralenbenutting en besparen op aankoop van krachtvoer. Dat was wat deelname aan de eerste fase van het project ‘Vruchtbare Kringloop Noord-Nederland’ Hette Hettinga opleverde.

Nu de tweede fase is gestart, hoopt de 33-jarige melkveehouder uit het Friese Doniaga de CO2-uitstoot op zijn bedrijf verder te reduceren.

Onder regie van LTO Noord liep van 2016 tot en met 2021 de eerste fase van het project ‘Vruchtbare Kringloop Noord-Nederland’ (VKNN). Vormgeven aan duurzaamheid, laten zien wat je doet, verbeteren van bodem- en waterkwaliteit en betere benutting van nutriënten waren de kaders van het project. In studieclubs analyseerden ruim honderd melkveehouders met experts hun kringloopwijzers. Op basis daarvan brachten ze veranderingen aan in hun bedrijfsvoering.

Hettinga melkt in maatschap met zijn vrouw Alice honderd koeien op 55 hectare land. Hij was deelnemer aan de eerste fase van het project. ‘Ik kreeg beter inzicht in waar de meeste mineralenverliezen zitten en leerde hoe we de bedrijfskringloop meer sluitend kunnen krijgen.’ Ook voerde hij op basis van de analyses veranderingen door. ‘We zijn overgestapt op kalendermaaien en zomerstalvoeren. Zo oogsten we meer goed ruwvoer, waardoor het krachtvoerverbruik is gehalveerd zonder dat dit ten koste is gegaan van de melkproductie per koe.’

Tweede fase

VKNN kreeg in najaar 2022 een vervolg in Friesland. Zes groepen met elk tien deelnemers zijn begonnen aan de tweede fase. ‘Het streven is verdieping van kennis uit de eerste fase door vier jaarlijkse studiegroepbijeenkomsten met deskundige begeleiders en inspirerende experts’, zegt projectleider Francien van der Werff van LTO Noord. Maar er is meer. ‘Nieuw is bijvoorbeeld dat er in elke groep een veldproef wordt gedaan. Rond deze experimenten houden we veldbijeenkomsten. Dat maakt het extra interessant.’

Een van de experimenten wordt uitgevoerd op de veengrond van Hettinga. Hij ruilde 3 hectare grasland in voor het telen van zomergerst. Deze wordt in augustus geoogst waarna er witte klaver wordt ingezaaid, een eiwitrijk gewas dat geen kunstmest nodig heeft.

Voordelen

‘Als het experiment met zomergerst lukt, kan ik voortaan deels mijn eigen krachtvoer verbouwen. Financieel boer ik ook vooruit. Je bespaart namelijk op aankoop van kunstmest en krachtvoer en FrieslandCampina betaalt een premie op melk met een lage CO2-uitstoot’, zegt de melkveehouder.

Van der Werff bestempelt het project als geschikt voor ‘boeren die in een veranderende omgeving hun eigen toekomst willen bouwen’. VKNN fase 2 heeft nog ruimte voor nieuwe deelnemers. Bent u melkveehouder of akkerbouwer in Friesland, dan bent u van harte welkom om aan het project deel te nemen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via vruchtbarekringloopnoordnederland.nl.

Bron:

Nieuwe Oogst