Hoe gaan wij om met de media? - 'willen we de gecremeerde kroket zijn?'

We krijgen regelmatig vragen van bestuurders over ons (tegen)geluid in de media. Hoe gaan we om met de media? Onze persvoorlichter Malkis Jajan neemt jullie mee in de omgang van LTO Noord met de media en biedt een kijkje achter de schermen.

We krijgen regelmatig vragen van bestuurders over ons (tegen)geluid in de media. Hoe gaan we om met de media? Onze persvoorlichter Malkis Jajan neemt jullie mee in de omgang van LTO Noord met de media en biedt een kijkje achter de schermen.

 

Winnen of verliezen?

Rachel Hazes werd door een roddelvlogster een ‘gecremeerde kroket’ genoemd. Dit bereikte een beperkt aantal mensen. Mevrouw Hazes was echter boos en stapte naar de rechter. Zij vond ‘gecremeerde kroket’ smaad. De rechter gaf haar uiteindelijk gelijk. De vlogster mocht haar geen gecremeerde kroket meer noemen. Formeel heeft ze gewonnen. Maar heeft ze echt gewonnen? Door de rechtszaak was er volop aandacht voor Rachel Hazes en de term ‘gecremeerde kroket’. Het resultaat is dat heel Nederland inmiddels Rachel Hazes associeert met de benaming gecremeerde kroket. En het zal nog heel lang duren voordat zij dat van zich afschudt.

Wel of niet reageren?

Dit voorbeeld laat zien dat het soms slimmer is om ergens niet op te reageren. Zelfs niet als je eigenlijk gelijk hebt. Waarom vertel ik dit? Omdat wij in de land- en tuinbouw voortdurend te maken hebben met negatieve berichten, foto’s en verhalen. Vrijwel altijd vragen leden om een tegenreactie. Om er ‘iets te tegen te doen’. Heel vaak maken wij de afweging om dit juist niet te doen. De reden is dan niet dat wij bang zijn om ons uit te spreken. De reden is dat het soms tegen je werkt. Als bijvoorbeeld ergens in een bushokje in het land een afbeelding staat met desinformatie over de sector, dan is het onhandig om hier bijvoorbeeld tegen te procederen. Het bushokje wordt maar door een paar mensen gezien. Landelijke media-aandacht over het plaatje in het bushokje bereikt misschien miljoenen mensen.

Soms juist wel reactie gewenst

Natuurlijk zijn er ook situaties waarbij wij juist heel veel belang hebben bij aandacht. Als de overheid bijvoorbeeld een besluit neemt die nadelig voor ons is. Dan helpt het juist om hier de aandacht op te focussen. Bijvoorbeeld bij de presentatie van het “stikstofkaartje”. In zulke gevallen zoeken wij juist actief de media op om bepaalde onvrede te uiten.

LTO Noord: de afweging maken

Alle beslissingen die wij nemen met betrekking tot de media zijn weloverwogen en goed doordacht. Tegelijkertijd betekent dit niet dat wij altijd de juiste keuze maken. Soms reageren we ergens op, terwijl achteraf blijkt dat het slimmer was om het niet te doen. En soms reageren we niet en blijkt achteraf dat we het beter wel hadden kunnen doen. De afweging is erg lastig. We zijn daarom erg blij met de vele signalen en tips die wij krijgen van bestuurders als het gaat om actuele onderwerpen. Ga hier vooral mee door. Samen kunnen wij de beste keuzes maken.