De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur, op woensdag 16 maart wordt in het overgrote gedeelte van Nederland gestemd voor een nieuwe gemeenteraad. De gemeenteraadsverkiezingen zijn voor jullie als afdelingen en dus LTO Noord van groot belang.
In de gemeente wordt immers het beleid gemaakt dat jullie direct het meeste raakt. Daarnaast zijn gemeenten belangrijke uitvoerders van beleid dat op Europees, landelijk en provinciaal niveau wordt uitgevoerd. Het is dus zeer relevant om onze stem te laten horen! Enerzijds om de kiezer bewust te maken van het belang van onze sector, anderzijds om de komende vier jaar als serieuze gesprekpartner gezien te worden voor het college van B&W en de gemeenteraad.
Het is vanzelfsprekend het allerbelangrijkst dat jullie met de afdelingen de boer op gaan om het agrarische geluid te laten horen. Wij ondersteunen dat graag, houd daarom contact met de regionale beleidsmedewerkers om te kijken of en hoe wij vanuit LTO Noord kunnen ondersteunen.
Alleen ga je sneller, samen kom je verder: we hebben wat tools ontwikkeld, zodat jullie niet alles zelf hoeven te doen. Lees hieronder verder over welke tools er allemaal zijn.
Toolkit
De toolkit bestaat uit een aantal tools waarmee jullie diverse acties kunnen ondernemen om standpunten uit te dragen richting politieke partijen en kandidaat-gemeenteraadsleden voor en tijdens de verkiezingen. Daarnaast bevat de toolkit tools om na de verkiezingen tijdens de coalitieonderhandelingen invloed uit te oefenen.
Voor de verkiezingen
- 2 persberichten over leefbaarheid landelijk gebied en duurzame energieopwekking om bijvoorbeeld te versturen naar lokale kranten.
- De brochure die eerder is uitgekomen met de standpunten van LTO Noord op de belangrijkste thema’s in deze verkiezingscampagne.
- Hoe organiseer je een verkiezingsdebat (eventueel samen met AJK en/of andere partijen)? Klik hier voor de handreiking.
- Stellingen voor politieke partijen. De antwoorden kunnen worden gepubliceerd in afdelingsnieuwsbrieven, op basis hiervan kunnen leden inzichtelijk krijgen op welke partij zij willen stemmen. De stellingen kunnen ook gebruikt worden bij het organiseren van een verkiezingsdebat.
- Programmatracker om verkiezingsprogramma’s te analyseren en standpunten van partijen te analyseren.
- We hebben ook een video ontwikkeld, zodat het boerengeluid duidelijk naar voren kan komen tijdens deze verkiezingscampagne. We willen hiermee vooral de sector positief op de kaart zetten als sector die een belangrijke bijdrage levert aan het oplossen van huidige problemen.
Na de verkiezingen
- Tips en tricks voor onderhandelingen.
- Brief voor aan de onderhandelaars tijdens de coalitieonderhandelingen.
- Het persbericht van afdeling Vechtdal ter inspiratie om een ‘inboeringscursus’ te organiseren met verkozen gemeenteraadsleden of nieuwe wethouders.
- Of organiseer een 'agrisafari', klik hier voor een plan van aanpak.
Als er andere acties of ideeën zijn die jullie willen ondernemen en daarbij is hulp nodig, neem contact op met je regionale beleidsspecialist of contact publicaffairs@ltonoord.nl. Om het tijdens de volgende verkiezingen nog beter te doen, verzamelen we ook graag jullie ervaringen in de acties die jullie ondernemen. Contact ook hiervoor je regionale beleidsspecialist of via het bovengenoemde mailadres.
Benieuwd hoe de toolkit tot stand is gekomen? Lees het artikel uit de Nieuwe Oogst.