‘De toekomst gaat over ons’

  • LTO Noord Innovatiefonds
  • Voor de volgende generatie

‘Zonder innovatie geen toekomst’. Zo vat Pieter de Roo (28) zijn motivatie samen om toe te treden tot de Beoordelingscommissie (BOC) van het LTO Noord Innovatiefonds.

Hij en Nick van den Pol (eveneens 28) vullen sinds januari de jongerenzetel van de BOC. De komende drie jaar beoordelen ze samen met de rest van de leden innovatieve aanvragen voor het ontwikkelbudget van LTO Noord.

De jonge boeren zijn zelf ook bekend met innovaties en ‘kansen grijpen’ en bouwden de afgelopen jaren aan een solide toekomstperspectief voor hun eigen bedrijf. Zo zette melkveehouder Van den Pol samen met zijn vrouw Het Ambacht Ruinerwold op. Hier bieden zij dagbesteding aan (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking en kwetsbare ouderen. De deelnemers werken daar mee in de verswinkel, brasserie, bierbrouwerij, bloemenwinkel en boerderij.

De Roo zoekt de verbinding met de maatschappij via het biologisch akkerbouwbedrijf dat hij samen met zijn vader leidt. ‘Via onze kraampjes in Ter Apelkanaal en Vlagtwedde en lokale afnemers verkopen wij onze producten rechtstreeks aan de consument.’ Ook innovaties gesteund door het LTO Noord Innovatiefonds kunnen bijdragen aan verbeterde verbinding tussen boer en maatschappij. ‘Maar ik beoordeel de ideeën vooral op of ze bijdragen aan de agrarische sector zelf’, zegt Van den Pol.

Beide boeren kozen bewust voor het LTO Noord Innovatiefonds om mee te werken aan een toekomstbestendige agrarische sector. ‘Veel ontwikkelingen worden gesteund vanuit de overheid. Met het LTO Noord Innovatiefonds grijp je als sector meer de regie en steun je ideeën die je als sector belangrijk vindt’, legt Van den Pol uit.

LTO Noord haalt uit een beleggingsfonds jaarlijks 1 miljoen euro om te investeren in innovaties. Jaarlijks komen zo’n veertig aanvragen voor een bijdrage binnen. De BOC beoordeelt deze. Bij de aanvraag is het belangrijk dat meerdere partijen meewerken en dat het idee bijdraagt aan een versterking van de marktpositie.

Bestaanszekerheid

Als ondernemer en rentmeester bij Arcadis combineert De Roo een open blik met bestaanszekerheid voor de boer. ‘De aanvragen beoordeel ik op kansrijkheid zonder direct aan geld te denken. Door de diversiteit in de BOC beoordelen we initiatieven waarschijnlijk net met een andere invalshoek dan je als ondernemer zou doen. Dat is interessant.’ Van den Pol vult aan: ‘Met het fonds kun je een idee verder onderzoeken. Dat betekent niet dat een vinding per se hoeft te lukken.’

Of hun jonge leeftijd een rol speelt bij het beoordelen van de aanvragen? De Roo: ‘We hebben minder ervaring en minder ballast. Ik denk dat we sneller enthousiast kunnen zijn over plannen.’ Van den Pol: ‘We kijken nadrukkelijk naar de lange termijn, want de toekomst gaat over ons.’ Met komst van de twee jonge boeren nam de BOC afscheid van Joline Brouwer en Wilmar Rohaan.

Bron:

Nieuwe Oogst