Daarom is dit voor mij een mooie kans om te werken als verbinder tussen de boer, de samenleving en de overheid.
De boer zie ik als hoeder van het landschap. We hebben als geen ander verstand van voedselproductie, grondzaken, natuur en dierenwelzijn. We kunnen als sector prima laten zien dat we integraal zaken als duurzaamheid, klimaatadaptatie, kringlooplandbouw, landschapswaarden en verdienmodellen samen op kunnen pakken en vooral ook laten zien dat dit nog beter kan. Door van elkaar te leren, met elkaar te delen en vooral door elkaar verder te helpen. Met ‘elkaar’ bedoel ik collega-boeren, maar ook de overheid. Dé boer bestaat niet, en dé overheid evenmin.
Verbinding boer en samenleving
Alles begint bij de intrinsieke motivatie vanuit de sector en met eerlijkheid vanuit de overheid waar welke mogelijkheden voor de landbouw juist wel liggen (met langjarig beleid). Zo kan landbouwgrond zorgen voor biodiversiteit, een recreatieplek en kan er een ander verdienmodel schuilen achter de opslag van CO2. Het kan een mooie plus geven op je bedrijfsresultaten en je verkleint het totale bedrijfsrisico door spreiding van inkomsten. Hierbij gaat het om de relatie tussen de boerderij, burgers en consumenten. Ik zie multifunctionele landbouw als (her)verbinding van de boer met samenleving, één van de onderwerpen waarmee ik mij bezig mag houden.
Inkomsten boeren
Maatschappelijke opgaves zijn prima, maar een koe minder scheelt 35.000 euro in de knip en daar moet iets voor terugkomen. Voor sommige boeren zullen de inkomsten niet meer alleen uit het eindproduct ‘voedsel’ bestaan. Daarover moeten we in gesprek blijven. Het systeem piept en kraakt. Als we de handen ineenslaan, is geen uitdaging te groot, daarvan ben ik overtuigd.
Mirjam Balkema
Bestuurder LTO Noord regio Noord
Bron:
Nieuwe Oogst | Foto: Burt Sytsma