Leren van elkaar: doe mee aan Praktijknetwerk kansrijke eiwitteelt

  • Regio Noord
  • Friesland
  • Groningen
  • Fascinating
  • Natuur, Klimaat en Energie
  • Praktijknetwerk eiwitteelt

Meer eiwit van eigen land, wie wil dat niet? Voor zowel akkerbouwers als veehouders is de teelt van eiwitrijke gewassen een interessante optie.

Vroeger was deze teelt gemeengoed maar de kennis is de afgelopen decennia grotendeels verdwenen. Onder invloed van verschillende factoren wil Fascinating* deze teelten weer nieuw leven in blazen. Wat is er mooier dan je eigen voer te verbouwen en met collega’s kennis en ervaring uit te wisselen tijdens bijeenkomsten en veldexcursies? Kortom leren van elkaar!

Projectleider Sjoerd van der Meulen van LTO Noord: 'Door zelf een eiwitrijk gewas te verbouwen en door bij een collega te kijken, leer je vaak het meest en het snelst. Het praktijknetwerk is een mooie mix van veehouders en akkerbouwers, gangbaar en biologisch. Boeren kunnen het in de bedrijfsvoering inpassen en ook zijn er nog de nodige uitdagingen in de teelt met betrekking tot bijvoorbeeld opbrengsten en gewasbescherming.'

Om tot de juiste gewaskeuzes te komen, worden op vier noordelijke proefboerderijen inmiddels al voor het tweede seizoen proefteelten ingezaaid, in samenwerking met WUR en SPNA. Om die kennis te delen, worden de proeven gekoppeld aan het praktijknetwerk. De inzichten die dit oplevert (onder andere kwaliteit van de eiwitten, opbrengst droge stof per hectare en eiwitopbrengst per hectare) stellen boeren in staat een gedegen keuze te maken qua eiwitgewassen en -teeltwijzen, waarbij een verbetering van het verdienmodel voorop staat.

Doe mee, meld je aan!

Akkerbouwers en veehouders in Groningen zijn van harte welkom om zich nog aan te melden. Mocht er belangstelling zijn in Drenthe en Friesland dan is dat bespreekbaar. Neem contact op met Sjoerd van der Meulen (06-39 00 79 53).

*Fascinating (Fascinating staat voor Food Agro Sustainable Circular Nature Technology in Groningen) zet zich in voor de toekomst van de landbouw. Doel van het programma, waarvan LTO Noord met AVEBE, Cosun, Agrifirm en FrieslandCampina initiatiefnemer is, is onderzoek doen naar de kansen van hoogwaardige eiwitrijke gewassen. Deze moeten bijdragen aan circulaire landbouw, gezonde voeding en aan het verdienvermogen van boeren.