De voorkeur van het ministerie gaat uit naar de route die voor de noordelijke partijen het minst gewenst is: onder Schiermonnikoog door en vanaf Pieterburen binnendijks door landbouwgrond naar de Eemshaven.
Rapport Deltares: hiaten in onderzoek ministerie
LTO Noord heeft vorige maand een zienswijze ingediend op het ontwerpprogramma, ook veel leden hebben gehoor gegeven aan de oproep om zelf een zienswijze in te dienen.
Deltares heeft voor LTO Noord het onderzoek van het ministerie doorgelicht en concludeerde dat in het onderzoek veel gegevens ontbreken, onder andere over de bodem, verziltingsrisico’s en de risico’s voor gewasschade. De bevindingen van Deltares zijn meegenomen in onze zienswijze.
Ondersteuning BBB richting Haagse politiek
Namens de BBB kwamen Tweede Kamerlid Henk Vermeer, gedeputeerde Gouke Moes, Sigrid Arends (Algemeen Bestuur Waterschap Noorderzijlvest) en voormalig statenlid Willy Muilwijk naar het akkerbouwbedrijf van Klaas Pieter Westerhuis in Usquert.
Ook de politici hebben hun twijfels over de plannen van minister Hermans. Gouke Moes en Henk Vermeer zijn bereid de lobby in Den Haag te gaan inzetten.
Volgens Vermeer gaat de voorkeur van de BBB uit naar de tunnelvariant en zijn er genoeg argumenten om niet voor het voorkeurstracé van minister Hermans te kiezen: “Verzilting levert een groot risico op voor de voedselzekerheid. We kunnen niet de wereld voeden, maar wel helpen de wereld te voeden. Deze regio is daar heel belangrijk voor.”
LTO Noord: gevolgen aanleg kabel zijn onomkeerbaar
Westerhuis legt uit wat de aanleg van een kabelleiding door zijn grond zou betekenen: “Als je landbouwgrond eenmaal verpest, is de schade onomkeerbaar. We zijn enorm bang voor verzilting. Als je de balans in de grond verstoort komt er zout water omhoog, daar gaan de gewassen last van krijgen.” Ook maakt hij zich zorgen over risico’s op ziekteverspreiding over meerdere percelen. Hij vult aan: “De regio hier strijdt goed tegen de aanleg van de kabelleiding, maar ik heb de indruk dat men dat in Den Haag nog niet goed voelt. De energietransitie is belangrijk, maar voedselvoorziening is óók belangrijk.”
Jarno Rietema blikt terug op het bezoek: “De plannen van het ministerie hebben grote impact op de toekomst van zo’n 140 boeren in dit gebied. Wij zijn familiebedrijven, we dragen onze bedrijven over aan de volgende generaties. Het is belangrijk dat we de condities zo goed mogelijk houden en proberen het beter door te geven dan het was. Ik ben blij dat we aan de BBB konden laten zien wat de gevolgen in de praktijk zullen zijn. Het doet me goed om te merken dat mensen van de BBB ons steunen en zich voor ons willen inzetten.”