Op welk vlak verduurzaam jij? En welke beloning moet daar tegenover staan?
Binnen het project Duurzaam Boeren Drenthe zijn duurzaamheidsdoelen vastgesteld voor water, bodem, klimaat en stikstof. Partners uit de landbouw, waaronder LTO Noord, DAJK, Agrarisch Natuur Drenthe, Natuurmonumenten en provincie Drenthe zijn hier gezamenlijk bij betrokken. LTO Noord projectleider Kirsten Snels is blij met dit vervolg van Duurzame Melkveehouderij Drenthe: 'Dit project biedt perspectief aan ondernemers. Het komt aan de ene kant tegemoet aan het vrije ondernemerschap omdat boeren zelf kunnen kijken waar hun mogelijkheden voor verduurzaming liggen. Als maatregelen genomen worden, staat daar een financiële beloning tegenover.'
Welke duurzame maatregelen neem jij (al)? En wat voor beloning moet daar tegenover staan?
Doelgericht werken met KPI's
De sleutel tot dit succes was dat boeren zelf aan het roer staan. Ze kunnen zelf sturen op kritische prestatie indicatoren (KPI’s). Dit zijn doelen met daaraan gekoppelde waarden, in plaats van opgelegde maatregelen. Het droeg onder meer bij aan een goede samenwerking tussen landbouw en natuurorganisaties en provincie, waarin stappen gezet zijn ten aanzien van duurzaamheid en er recht wordt gedaan aan het ondernemerschap van boeren. Op dit moment worden ook landelijk de mogelijkheden onderzocht voor een KPI-aanpak.
De samenwerkende partners willen voor Drenthe de vaart erin houden en lanceren daarom Duurzaam Boeren Drenthe. De beloning voor het realiseren van doelen is verhoogd en er kunnen meer boeren meedoen. De regeling is twee jaar van kracht. Per deelnemer is er een maximale beloning van 5000 euro per jaar. Voorwaarde is dan wel dat er maximaal gescoord wordt op de doelen. Dat is een behoorlijke uitdaging, maar het zijn doelen waar goed op te sturen is en waarbij het mes aan twee kanten snijdt. Wanneer bijvoorbeeld de stikstofuitstoot wordt verlaagd, gaan vaak ook de kosten omlaag. Denk bijvoorbeeld aan verbetering in de voederwaarde van gewassen, waardoor de aanvoer van dure aangekochte mineralen omlaag kan. Een duurzaam rendement van eigen Drentse bodem.
In totaal is een budget gereserveerd voor de subsidieregeling van EUR 4.750.000,-. Duurzaam Boeren Drenthe wordt gefinancierd uit de investeringsagenda, Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw en uit de versnellingsopgave van het Nationaal Programma Landelijk Gebied.
Meer informatie
Dit project is een vervolg op het project Duurzame Melkveehouderij Drenthe. Bijna eenderde van de Drentse melkveehouders werkte in dat project gezamenlijk aan het realiseren van duurzaamheidsdoelen. Alle melkveehouders in Drenthe kunnen meedoen met Duurzaam Boeren Drenthe. Mogelijk dat op een later moment ook akkerbouwers en andere bedrijven zich aan kunnen sluiten.
Meer weten over deelname? Kijk dan op de website van de provincie Drenthe of neem contact op met Kirsten Snels.