Henk Jumelet, gedeputeerde van provincie Drenthe en programmanager Desmond de Vries vertelden welk proces de provincie voor ogen heeft. Trienke Elshof, voorzitter van LTO Noord regio Noord schetste aansluitend de inzet van LTO Noord.
Je kunt de bijeenkomst hier terugkijken. https://youtu.be/nWSI9UQJPK0
Wat houdt het NPLG in?
De overheid wil de natuur versterken, stikstofuitstoot verminderen, waterkwaliteit verbeteren en meer doen tegen klimaatverandering. De provincie wil samen met, waterschappen, gemeenten en maatschappelijke partners, grondeigenaren en -gebruikers op zoek naar oplossingen per gebied. De plannen voor Drenthe worden uitgewerkt in een Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). Dat vormt de basis voor de gebiedsprocessen in de provincie. De provinciale PPLG’s moeten leiden naar de doelen in het NPLG van het Rijk.
Planning tot 1 juli 2023
Op 1 juli 2023 moet Drenthe een Gebiedsprogramma met globaal plan bij het Rijk inleveren. Het PPLG in Drenthe wordt een ‘levend document’; in de loop van de tijd zal steeds meer duidelijk worden en het PPLG wordt ieder jaar geactualiseerd. De provincie Drenthe kiest voor een eigen aanpak voor het maken van een toekomstplaatje voor het landelijk gebied; dit doen zij met de betrokkenen en gebiedsgericht.
Standpunt LTO Noord
Regiobestuurder Arend Steenbergen: ‘De kamerbrieven zijn verschenen. Die geven duiding, maar er is nog heel veel onduidelijk. Volgende stap zijn de gesprekken in de gebiedsprocessen. Het is nog niet duidelijk wat het voor de individuele boer gaat betekenen. Wel hanteert LTO Noord drie speerpunten: toekomstperspectief voor de sector, het legaliseren van de PAS-melders en het niet-vasthouden aan de KDW, maar uitgaan van de duurzame instandhouding van de natuur. Een randvoorwaarde is dat we als sector geen grond kunnen missen, dus inzetten op behoud van landbouwgrond.
Visie gedeputeerde Jumelet
Gedeputeerde Jumelet: “De komende jaren gaan we aan de slag met de gebiedsprocessen. We volgen hierbij de wet, maar we maken onze eigen afwegingen. We doen het op de Drentse manier. Het stikstofkaartje van minister Van der Wal is van tafel. In 2023 beginnen we met wat er wel kan. Zoals laaghangend fruit, vrijwillige stoppers, pasmelders en versnellingsvoorstellen.
We willen in gesprek met de betrokken sectoren. Alle sectoren moeten aan de bak om de natuur in stand te houden. Het is een flinke opgave, maar we zien ook positieve energie van ondernemers die willen innoveren. Misschien met bodemverbetering of managementmaatregelen. We geloven in het ondernemerschap van boeren. Innovaties krijgen prioriteit.