Wat doet verbeterde drainage voor de draagkracht van je bodem?

  • Drenthe
  • Regio Noord

Drainage en draagkracht/berijdbaarheid van je bodem, wat zijn de knelpunten en wat kun je eraan doen? Hoe kun je door de bandendruk te verlagen de insporing en bodemverdichting op graslandpercelen verminderen? Ervaar het zelf tijdens de velddemo op vrijdag 12 november bij Albert Eising in Sleen, onderdeel van het project ‘Bodemverdichting Drenthe’.

Het graslandperceel van Albert Eising in Sleen is recent aangekocht. Het bestaande drainagesysteem was verouderd. Door de aanwezigheid van veen was het perceel ongelijk gezakt en waren er ingesloten laagtes ontstaan. In combinatie met een matig doorlatende veen- en gliedelaag in de ondergrond, ontstonden met name in het midden van het perceel natte plekken en was de draagkracht onder natte omstandigheden matig. Gedurende de zomer van 2019 heeft Aequator Groen & Ruimte een verkennend onderzoek verricht en een adviesplan opgesteld. In 2020 is het land geploegd en gekilverd en ingezaaid met een mengsel van Engels raaigras, timothee en klaver. Combi Drain uit Assen heeft vervolgens een nieuw drainagesysteem aangelegd, met een drainafstand van 6 meter en een gemiddelde draindiepte van 70 centimeter. Op basis van zijn ervaringen stelt Eising dat een goed functionerende drainage meerwaarde heeft - zeker in een natte zomer - en dat dit terug is te zien in zowel de productie als de draagkracht van zijn graslandperceel.

Tijdens de demomiddag: 

  • krijg je inzicht hoe drainage de draagkracht en ontwatering van een graslandperceel beïnvloedt,
  • zie je aan de hand van profielkuilen wat het effect van drainage is op beluchting, beworteling en grondwaterstand,
  • word je bijgepraat over de machines die zijn gebruikt én wordt het effect van bandendruk gedemonstreerd,
  • én leer je meer over de bodemstructuur en draagkracht van de bodem door zélf aan de slag te gaan met de penetrologger. 

Kom dus op vrijdagmiddag 12 november naar de demo bij Albert Eising aan de Broeklanden (schuin tegenover Broeklanden 3) in Sleen. 

Het programma start om 13.30 uur, de inloop is vanaf 13.00 uur. 

De velddemo is een activiteit van het project Bodemverdichting Drenthe, een samenwerkingsverband tussen LTO Noord, Cumela Nederland, Hogeschool Van Hall Larenstein en Aequator Groen & Ruimte.