Boeren dupe van sluiting twee Friese bruggen

  • Friesland
  • Regio Noord
  • Achtkarspelen
  • Tytsjerksteradiel/Dantumadeel
  • Landbouwverkeer

De brug over het Prinses Margrietkanaal in het Friese Kootstertille is sinds maandag voor onbepaalde tijd gesloten voor zwaar (landbouw)verkeer. Boeren en loonwerkers gaan hierdoor overlast ervaren, omdat ze ook geen gebruik kunnen maken van de naastgelegen brug bij buurtschap Schuilenburg.

De twee bruggen liggen ongeveer 2,5 kilometer van elkaar en zijn verouderd. Ze zijn in zo’n slechte staat dat het zware verkeer er niet meer over mag rijden, stelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Omdat beide bruggen aan het einde van hun levensduur zitten, is er een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar een aquaduct. Rijkswaterstaat verwacht volgend voorjaar met de gebiedsgerichte verkenning klaar te zijn.

Versterking 

Ondertussen kijken Rijkswaterstaat, provincie Fryslân en gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel naar versterking van de brug, zodat het zware verkeer er toch over kan. ‘We hopen hier zo snel mogelijk duidelijkheid over te geven’, laat de woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.

Melkveehouder Bert de Boer uit Eastermar noemt het ‘te gek voor woorden’ dat beide bruggen er sinds maandag uit liggen voor landbouwverkeer met belading. ‘Een enkele reis kost ons straks drie kwartier. Dat gaat gigantisch in de papieren lopen. We roepen Rijkswaterstaat op om de boel zo snel mogelijk te repareren. We willen dat boeren in de tussentijd nog van de ontheffing voor de brug bij Schuilenburg gebruik kunnen maken.’

Voordat het seizoen weer begint, moet er een oplossing zijn, stelt De Boer.

‘Het is bizar hoelang bruggen er soms uit liggen. Onderhoud wordt steeds uitgesteld, omdat met budgetten wordt geschoven. We moeten omrijden via bijvoorbeeld Burgum. Daar zullen de inwoners van deze plaats niet blij mee zijn.’

LTO Noord is in overleg met loonwerkersorganisatie Cumela. De belangenvereniging dringt er bij Rijkswaterstaat en regionale overheden op aan om snel met een oplossing te komen.

Bron:

Nieuwe Oogst