Provincie Fryslân maakt plannen Landelijk Gebied bekend. LTO Noord is positief-kritisch

  • Friesland
  • Regio Noord
  • Stikstof

Provincie Fryslân heeft gekozen voor een gefaseerde aanpak om te komen tot een Programma voor het Friese Landelijk Gebied (FPLG). LTO Noord is positief-kritisch.

friesland-69

Het uitgangspunt van het FPLG is dat het doel centraal staat en dat het aan de gebieden zelf is om de weg naar dat doel te bepalen. Tegelijkertijd is duidelijk dat er offers vanuit de agrarische sector gevraagd worden. Regiobestuurder Jan Teade Kooistra: “Er wordt gekozen voor een aanpak met draagvlak vanuit de sector. Dus van onderaf met regie in het gebied en dat spreekt ons wel aan. Boeren moeten de ruimte en de tijd krijgen om mee te bewegen om zaken te kunnen meenemen in hun bedrijfsvoering en de bedrijfsstrategie. Dat lijkt met dit concept-programma een mogelijkheid”.

Voldoende middelen voor innovatie

LTO Noord blijft echter kritisch. Het is niet vanzelfsprekend dat er een landbouwakkoord komt en dat de middelen vanuit het Rijk voldoende zijn om doelen in de provincie te halen en toekomstperspectief voor de agrarische sector in Friesland te borgen. Kooistra: “We blijven erop hameren dat met innovatie doelen bereikt kunnen worden. Daarom is het ook van belang om in het FPLG vast te leggen dat er voldoende middelen op het boerenerf terecht komen. In de huidige begroting zijn er voor de ambities voor veenweide en weidevogels grote getallen opgenomen, maar voor innovatie wordt er minder begroot. Dat moet wat ons betreft beter in balans gebracht worden.”

Regie in de gebieden

In deze eerste uitwerking wordt beschreven hoe Fryslân de landelijk en Europees opgelegde doelen op het vlak van stikstof, natuur / biodiversiteit, water en klimaat (CO2, Methaan) wil vatten in een programma. Er zijn in Friesland gebieden waar veel opgaven, al dan niet toevallig samen komen.  Om de landbouw in de gebieden toekomst te kunnen geven, is het van belang dat regie en eigenaarschap in de gebieden zelf plaatsvindt. In het proces van het FPLG moet de impact op gebiedsniveau afgewogen kunnen worden tegen de ambities die daar gelden. In termen van Remkes: “niet overal kan alles”. 

Webinar op 10 mei

De Provincie organiseert op woensdag 10 mei een webinar over het gebiedsprogramma waarin de stand van zaken besproken wordt. Trienke Elshof zit aan tafel om onze rol en ons standpunt toe te lichten. Je kunt het webinar hier volgen: Frysk Programma Landelijk Gebied | Fryslan

We hebben de afgelopen maanden op een constructieve en ook kritische manier meegesproken en onze standpunten hebben ingebracht. Het concept-gebiedsprogramma is nu openbaar en uiteraard blijven we alles doen om onze invloed uit te oefenen op dit nieuwe beleid voor het Friese landelijke gebied.