Roek veroorzaakt schade aan mais. Meld je schade

  • Friesland
  • Regio Noord
  • Faunabeheer

Roeken richten nu alweer schade aan, nu de mais gezaaid is of net boven de grond komt. De roek is in Friesland sinds vorig jaar beschermd en mag niet verjaagd of bejaagd worden.

Actieplan Bodem en Water Flevoland - mais

Dat blijkt ook uit de schadecijfers die BIJ12 die deze week naar buiten bracht.

‘Meld ook kleine schades’

Regiobestuurder Jan Teade Kooistra: “Aangezien wij de bovenstaande signalen ontvangen willen wij nogmaals benadrukken dat en het melden van schade van groot belang is. Ook het melden van kleine schades doet er zeer zeker toe. Bovendien kun je hiervoor een tegemoetkoming aanvragen.”

Er is een Faunabeheerplan in procedure waarin een vrijstelling voor de roek staat, maar dat moet nog door Gedeputeerde Staten worden goedgekeurd waardoor het ons voorlopig niet gaat helpen. Het melden van schade is van belang om cijfers te verzamelen die ondersteunend voor onze lobby richting de provincie kunnen. We pleiten ook bij de provincie om het behandelbedrag van 300 euro in te stellen als statiegeld. Dus bij het toekennen van de tegemoetkoming zou je die 300 euro dan terugbetaald krijgen.

Schadevergoeding aanvragen

Als de verwachte schade meer is dan 600 euro is het interessant om een tegemoetkoming aanvragen. Er wordt dan wel een behandelbedrag van €300 euro gerekend en er geldt een eigen risico van 250 euro (of 5%).  Aanvragen kan via Mijn Faunazaken van BIJ12.

Schade melden

Schademeldingen kun je doen in het FaunaSchade Registratie Systeem (SRS) Hier zijn geen kosten aan verbonden.  

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van een tegemoetkoming? Bekijk de website van BIJ12 met uitleg in handige filmpjes. Of bel met het hulpnummer 085 4862222.