Wat vindt LTO Noord van dit initiatief?
Martin Immink, regiobestuurder van LTO Noord regio Oost voor bodem & water, is blij met initiatief: “Op langere termijn houd je het water zo beter vast. Dat is alleen maar goed voor het bodemleven. Als boer hoef je momenteel met je trekker het land toch niet op, dus hinder heb je er niet van. Eigenlijk zou deze aanpak in het hele oostelijke zandgebied navolging verdienen.”
Aanleiding – droge zomer
Vooral de zeer droge zomermaanden, met veel verdamping en maar 30 mm regen in juli en augustus droegen hier sterk aan bij. Ook in de maanden daarop bleef een aanzienlijke hoeveelheid neerslag uit. Hierdoor is het neerslagtekort nog steeds groter dan ooit gemeten in de Achterhoek en Liemers. Vooral grondwaterstanden zijn nog ver onder normaal voor de tijd van het jaar.
Gevolg – groeiseizoen start met achterstand
Door de huidige kleine grondwatervoorraad is de kans erg groot dat het groeiseizoen van 2023 met een achterstand begint. Om dit te beperken, is het van belang dat zowel waterschap als grondeigenaren zo veel mogelijk water vasthouden als er regen valt. Als het water kan infiltreren in de bodem, scheelt dit direct voor de situatie in het voorjaar.
Actie – stuwen, advies en materialen
Het waterschap stelt stuwen in op een hoog peil en vermindert afvoer bij gemalen, om water in de watergangen en waterplassen te bewaren en de grondwatervoorraad zo veel mogelijk aan te vullen. Ze stelt ook advies en materialen beschikbaar die boeren in staat stellen om water vast te houden op of nabij uw percelen: duikerafsluiters om meer water in kavelsloten te houden en materialen om buisdrainage aan te passen en meer water vast te houden in de bodem van uw percelen.
Toekomst – langere termijnaanpak
Er zit een grens aan de mogelijkheden tot water vasthouden in het huidige watersysteem. Daarom werken de overheden en gebiedspartners samen in de Aanpak Droogte Achterhoek aan een andere inrichting van het gebied en het watersysteem. Samen hebben we de opgave om 100 mm water vast te houden. De effecten in extreem droge jaren nemen we niet volledig weg, maar de gevolgen worden wel kleiner.
Meedoen of meer informatie?
Voor hulp en advies bij het aanpassen van buisdrainage en het plaatsen van duikerafsluiters kunt u contact opnemen met Waterschap Rijn en IJssel via watervasthouden@wrij.nl. De gebiedsmakelaars van Waterschap Rijn en IJssel hebben kennis en materialen beschikbaar. Meer informatie vindt u ook op https://www.wrij.nl/actueel/projecten/elke-druppel-grond.