Dialoog aangaan tijdens Boer-EN-Lunch

  • Regio Oost
  • Gelderland
  • Overijssel
  • Stikstof

De Boer-EN-Lunch, een initiatief van Team Agro NL, trok vorige week zaterdag 35 mensen naar het melkvee- en varkensbedrijf van Karin van der Toorn en Gino Schrijver in Wijhe. ‘Vanuit onze buurtschap tot aan Rotterdam. We waren heel verrast dat wij zoveel mensen mochten verwelkomen’, zegt Van der Toorn.

De Boer-EN-Lunch werd in het kader van de Week van de Gezonde Jeugd gehouden. ‘Een goed initiatief’, concludeert de melkvee- en varkenshouder. ‘Wij vinden het belangrijk dat mensen uit steden en dorpen weten waar hun voedsel vandaan komt en hoe dat wordt geproduceerd. We willen graag ons verhaal vertellen. Dat kan op geen enkele manier zo goed als fysiek de dialoog met elkaar aan te gaan.’

Picknickmand met streekproducten
Bij aanvang van de lunch kregen alle gasten een eigen picknickmand met streekproducten, geeft ze aan. Daarvoor werkten de veehouders samen met een lokale horecaondernemer. ‘De lunch was buiten, in het weiland tussen de koeien. De aanvangstijd van de lunch was van 11.30 tot 13.30 uur, maar doordat de mensen zo geïnteresseerd waren en veel vragen hadden, namen we pas rond 16 uur afscheid van de laatste bezoekers. We hebben ze een rondleiding gegeven over ons melkvee- en varkensbedrijf. Een aantal mensen had bij wijze van spreken nog nooit een koe van dichtbij gezien. Zij wilden graag weten hoeveel een boer voor zijn product krijgt, waarom koeien worden onthoornd en wat wij allemaal doen aan dierenwelzijn.’

Verrast
De mensen waren volgens haar ook heel verrast hoe schoon een varkensstal is en hoeveel ruimte de varkens hebben. ‘Vaak hebben ze een heel ander beeld van onze sector. Daarom is het goed om je bedrijf open te stellen.’ Van der Toorn en Schrijver zijn ook deelnemer van Salland Boert en Eet Bewust. ‘We proberen omwonenden zoveel mogelijk te betrekken bij ons bedrijf, bijvoorbeeld als de koeien weer voor het eerst naar buiten gaan. Het grappige is dat veel mensen, op basis van wat zij zien, denken dat wij biologisch boeren, maar wij hebben een gangbaar bedrijf. Daarom is het belangrijk dat we onze bedrijven openstellen en het eerlijke verhaal vertellen.’

Bron: Nieuwe Oogst