Eerste Gelderse Natuurinclusieve Landbouwdag – “Wat past bij jou als boer?”

  • Regio Oost
  • Platform Natuurinclusieve landbouw Gelderland
  • Gelderland

Op dinsdag 14 november vond in Aalten de Eerste Gelderse Natuurinclusieve Landbouwdag plaats. Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland organiseert dit, waarvan LTO Noord is partner is. Bert Zandman, voorzitter LTO Noord regio Oost was een van de sprekers.

Zo’n 200 boeren en andere geïnteresseerden luisterden naar de sprekers en deden mee met workshops, waarin praktijk, kennis en resultaat de boventoon voeren. In elke workshop stond één vraag centraal: wat levert boeren met de natuur jou als ondernemer op? LTO Noord verzorgde ook een workshop ‘Bodem’. Daarnaast gaven de boerinnen Suzanne Ruesink en Heleen Lansink een presentatie over hun zoektocht naar een natuurinclusieve werkwijze.

Toekomstschets 2040 – 40% natuurinclusief

Om een toekomstscenario te schetsen: Alex Datema van Rabobank verwachtte in zijn presentatie dat in 2040 40% van de landbouw hoogproductief/ hightech is, 40% natuurinclusief en 20% multifunctioneel. Alle bedrijven moeten iets doen met natuur en landschap. Ook LTO Noord ziet die ontwikkeling, maar kijkt ook naar de praktische randvoorwaarden.

Bert Zandman: “Wat past bij jou als boer en in je omgeving?”

Bert Zandman ging vooral in op de toekomstbestendigheid van de landbouw. “Die toekomst kan voor iedere ondernemer anders zijn. De vraag is: wat past bij jou als ondernemer en wat past bij jouw bedrijf en in jouw omgeving? Natuurinclusief kan een optie zijn, en kan zowel op kleine als grote schaal ingepast worden binnen een bedrijfsvoering. Dat is aan de ondernemer zelf. Boeren weten als geen ander hoe belangrijk een gezonde bodem is, als ook weerbare gewassen en gezonde dieren. Dit is de basis van het bedrijf en daarmee de basis van je inkomen.”

Rol van LTO Noord – randvoorwaarden creëren

LTO Noord probeert de juiste randvoorwaarden te creëren om natuurinclusiviteit te stimuleren. We willen daarom natuurinclusieve landbouw graag verder stimuleren. Enerzijds beleidsmatig, anderzijds door het uitvoeren van projecten, gericht op het gebied van biodiversiteit, bodemverbetering en waterbeheer. Doel van deze projecten is ook om te achterhalen wat wel of niet werkt in de praktijk. 

…Maar natuurinclusief kost geld – wie betaalt dat?

Maar, stelde Bert Zandman, een meer natuurinclusieve benadering van de bedrijfsvoering kost geld. Dit kan een investering zijn, maar ook productieverlies. “Wij vinden dat boeren verleid moeten worden om tegemoet te komen aan de maatschappelijke wensen. Langjarige contracten bijvoorbeeld bieden zekerheid en maakt daarmee een investering mogelijk. Ook zijn er ‘witte gebieden’ waar geen financiële dekking is voor uitvoering van natuurinclusieve landbouw. Wij vinden dat alle boeren in Gelderland hier aanspraak op moeten kunnen maken. Maar daar zijn dus alle partijen bij nodig, waaronder boeren, maar ook overheid en banken.”