Kennisdag ‘duurzame energie’ met LTO Noord trekt 100 melkveehouders

  • Regio Oost
  • Achterhoek Noord
  • Gelderland
  • Overijssel
  • Energie

“Weer eens wat anders dan trekkers kijken.” Zomaar een quote van één van de ruim 100 Achterhoekse melkveehouders tijdens de ‘kennisdag’ over duurzame energie. Centraal stonden de mogelijkheden om zelf energie op te wekken - en op te slaan - en om het machinepark te elektrificeren.

energiemarkt Achterhoek

Voor melkveehouders stond de deur van Slootsmid Laren tussen 10.00 en 15.00 uur open voor gesprekken met allerlei specialisten. Inzet: meer kennis te vergaren en inspiratie opdoen. Daarom organiseerden de GEA-partners LTO Noord regio Oost, LTO Noord afdeling Achterhoek Noord, Lochem Energie, Wakker Laorne en Slootsmid deze bijzondere maar succesvolle kennisdag. Namens LTO Noord bemanden Andre Rotteveel en Robin Schapelhouman een informatiestand.

Voor een agrarisch bedrijf is de weg naar een CO2-vrije bedrijfsvoering niet eenvoudig. Zeker niet voor melkveehouders. Hun energiehuishouding is heel specifiek maar biedt ook veel kansen, zoals monomestvergisting. Zij zien de klimaatopgave en hebben ook de wil - maar de dagelijkse bedrijfsdrukte en de stikstofcrisis eisen alle aandacht. Dat betekent wel dat in de omslag naar schone energie in de agrarische sector nog een slag te maken valt. Veel innovatieve oplossingen (dat gaat verder dan zonnepanelen en een windmolen) missen bekendheid.

Laagdrempelig en makkelijker maken

Idee is om boeren te inspireren en verder op weg te helpen met praktische informatie om zo de energietransitie te versnellen en de opwekking van groene stroom/groen gas te stimuleren. Dat betekent: bekendheid geven aan innovatieve oplossingen, het gesprek voeren over wat er in de weg staat en de instap voor maatregelen makkelijker en laagdrempeliger maken. Partijen die deze dag klaar stonden voor een gesprek waren onder andere: Univé verzekeringen, Wind Energie Solutions (WES), CCS energieadvies en Loohuis installatietechniek. Gastlocatie Slootsmid Laren is specialist in landbouw-, groen-, en tuintechniek en een begrip in de agrarische sector. Ook zij voelen de verantwoordelijkheid om hun nek uit te steken met innovatieve methodes die de klimaatdoelen binnen bereik kunnen brengen.

Onderstaand een video-impressie van deze kennisdag.