LTO Noord gaat advies-RES West-Overijssel niet ondertekenen

  • Overijssel
  • West Overijssel
  • Duurzame Energie


In West-Overijssel gaat LTO Noord het advies van de adviesgroep RES niet ondertekenen. LTO Noord is nog wel partner en blijft dat ook, maar vindt dat zonne-energie op landbouwgrond vooralsnog uitgesloten moet worden. Hier wordt in het advies helaas geen rekening mee gehouden. Vandaag wordt het advies ondertekend door alle andere partners.

In de RES West-Overijssel is gewerkt met een adviesgroep waarin tal van maatschappelijke partijen meedenken met de RES-organisatie. Het eindadvies van deze groep gaat met het einddocument mee in de besluitvormende fase bij gemeenteraden en Provinciale Staten en waterschappen.

Landbouwgrond onnodig en ongewenst
In de discussie in de adviesgroep heeft LTO Noord zich hard gemaakt voor het, vooralsnog, uitsluiten van zonnepanelen op landbouwgrond omdat dit onnodig en ongewenst is. LTO Noord-bestuurder Klaas de Lange: “We hebben de adviesbrief besproken met onze afdelingen. We zijn unaniem van mening dat er teveel ruimte zit tussen ons standpunt en de brief. We gaan dus niet mee tekenen."

Zonneladder
LTO Noord houdt vast aan de zonneladder waarin eerst wordt gekeken naar daken voor zonne-energie, dan naar incourante stukken grond en dan pas naar landbouwgrond. De Lange: “We begrijpen dat iedereen voorstander is van de zonneladder. Tegelijkertijd komt er niets van die ladder terecht als we niet beginnen met duidelijk en stevig beleid. Het uitsluiten van landbouwgrond en meer regie vanuit overheden op wél gewenste ontwikkelingen zijn daarbij essentieel.”

Kampioen duurzame energie
Boeren zijn kampioen duurzame energie. Tachtig procent van de duurzaam opgewerkte energie komt uit het landelijk gebied. “We willen werk maken van de transitie, maar dan wel op de goede manier. We vinden dat bij de ruimtelijke invulling een zorgvuldige afweging van maatschappelijke kosten en baten gemaakt moet worden.”
 
Veel ruimteclaims
Nederland is een klein land met veel ruimteclaims, waarvan de energietransitie er slechts één is. Er liggen ruimteclaims rond woningbouw, ruimte voor rivieren en wateropslag, ruimte voor natuur, nieuwe wegen, bedrijventerreinen en recreatie. Daarnaast is er een sterke maatschappelijke en politieke druk richting circulaire en natuurinclusieve landbouw. Voor die extensivering is niet minder, maar juist meer landbouwgrond nodig. De steeds schaarser wordende landbouwgrond is rijk aan maatschappelijke toegevoegde waarde. Naast de productie van veilig en gezond voedsel betreft dat o.a. koolstofvastlegging, goed bodemleven en een beleefbaar landschap.

Begrazen in plaats van beglazen

Het openhouden van de optie zon op landbouwgrond leidt tot een aanhoudende stroom initiatieven die niet aansluiten bij de gewenste ontwikkelvolgorde. Samen met overheden wil LTO, maar ook de agrarische jongeren in het OAJK, zich inzetten voor de uitrol van zon op dak, erf en restgronden in combinatie met opwek uit wind. De organisaties vragen om doelgericht beleid op het volgen van de zonneladder, te beginnen met het uitsluiten van zonnevelden op waardevolle landbouwgronden. Daarnaast om een overtuigende inzet op stimulering en facilitering van zon op daken en zon op no-regret locaties. De Lange: “Kortom, laten we het platteland begrazen, in plaats van beglazen!”