LTO ontstemd over fauna-uitspraak Gelderland

  • Regio Oost
  • Gelderland
  • Regio Noord
  • Regio West
  • Faunabeheer

Een uitspraak van de rechtbank Gelderland heeft deze week geleid tot het schorsen van de landelijke vrijstelling in Gelderland. Concreet houdt dit in dat er per direct geen houtduiven, Canadese ganzen, kauwen, zwarte kraaien, vossen en konijnen geschoten mogen worden in Gelderland.

vechtdal-34

In de overige provincies in Nederland blijft dit vooralsnog wel mogelijk. LTO is zeer ontstemd over deze uitspraak, omdat hierdoor vele gewassen in gevaar gebracht worden.

“Boeren moeten nu toekijken hoe kraaien, duiven en ganzen hun gewassen beschadigen en opvreten. Dit alles gebeurt ook nog eens in de kritieke periode voor maïs, fruitteelt en meerdere groentegewassen. De nu afrijpende vruchten en kolven zijn een niet te weerstane lekkernij voor houtduiven en kraaien. Inmiddels wordt dan ook 40.000 hectare maïs bedreigd en is een areaal van duizenden hectares aan fruitbomen in het geding. Om nog maar niet te spreken van de gewasschade door Canadese ganzen. Het is dan ook van groot belang dat deze beslissing teruggedraaid wordt!”, aldus Hans van Beuzekom, namens de landelijke werkgroep Fauna van LTO Nederland.

Breder probleem
Hoewel dit momenteel een Gelders probleem is, loopt er in Noord-Holland een soortgelijke procedure bij de Raad van State. Het is niet ondenkbaar dat er rechtszaken zullen volgen in andere provincies. De provincie Gelderland gaat een voorlopige voorziening aanvragen, wat het afschot van de vrijgestelde soorten op korte termijn weer mogelijk moet maken. Hierover zal de rechter een uitspraak moeten doen. Tot afschot mogelijk is zijn boeren en tuinders aangewezen op het nemen van preventieve maatregelen, welke te vinden zijn op de site van BIJ12. Over de effectiviteit van deze maatregelen bestaat onder boeren en tuinders echter wel twijfel.

Oplossing voor schade gezocht
Momenteel zijn BIJ12 en de provincie Gelderland in beraad over een oplossing voor de schadeafhandeling. Leden van LTO worden aangeraden om preventieve maatregelen te nemen en schade te melden via www.faunaschade.nl. Mocht er belangrijke schade aan gewassen ontstaan, dan is het advies om zelf een taxateur te laten komen om de schade op te nemen.  Dit zorgt voor een stevige juridische basis om zo nodig een tegemoetkoming te krijgen.   
Arnold Michielsen, namens de landelijke werkgroep Fauna van LTO Nederland: “Uiteraard hebben wij als belangenorganisatie meteen actie ondernomen om de urgentie van dit probleem aan te kaarten bij de verantwoordelijke organisaties. Dit zullen wij, samen met andere belangenorganisaties, blijven doen om het omstreden besluit zo snel mogelijk terug te draaien.” 

 

Kraaien- en kauwenschade in maïs

Pikschade leidt tot het bederven van de peren waardoor deze niet meer verkocht kunnen worden. (Foto: Faunafonds)