“Piekbelasters die door willen, moeten toekomstkansen blijven behouden”

  • Regio Oost
  • Gelderse Vallei
  • Salland

De openstelling van de regeling voor piekbelasters heeft bij veel agrariërs tot ongerustheid geleid. Inmiddels hebben de ‘getroffen’ regio’s LTO Salland en LTO Gelderse Vallei een informatiebijeenkomst voor hun leden georganiseerd.

DJI_0140

LTO Noord vindt dat bedrijven die niet willen stoppen, niet gedupeerd mogen worden door deze regeling. “Zij moeten, net zoals andere veehouderijbedrijven, bestaansrecht blijven houden.”

  • LTO Salland - Op 4 juli vond een ledenbijeenkomst van LTO Salland plaats. Voorzitter Rudie Haarman. “Het was voor lotgenoten onder elkaar. Er waren veel vragen, maar deze bijeenkomst gaf ook het gevoel er niet alleen voor te staan.” Regio Salland telt 120 van de 185 Overijsselse piekbelasters, omdat het westelijk deel dichtbij de Veluwe ligt.

  • LTO Gelderse Vallei - Op 10 juli hield LTO Gelderse Vallei een ledenbijeenkomst. Voorzitter Wim Brouwer: “De onzekerheid blijft, maar LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins en Hans van de Heuvel van LTO Nederland hebben onder meer een toelichting kunnen geven op de stoppersregeling. Het was met 200 bezoekers een topavond met veel positieve reacties.” Naar schatting zitten van de 1.800 Gelderse piekbelasters er 1.080 in de Gelderse Vallei.

“Als boer heb je zelf de keuze om mee te doen”

Interim regiovoorzitter Oost Bert Zandman was bij de tweede bijeenkomst aanwezig. “Het is goed dat je als organisatie daar een luisterend oor biedt naar je leden toe. Dan hoor je weer dat elk bedrijf en elke ondernemer zijn eigen problematiek heeft en nog met veel vragen zit. Belangrijk is dat je als boer zelf de keuze hebt om gebruik te maken van de LBV+-regeling. Je hoeft er als ondernemer niet aan mee te doen.”

Wat houdt de LBV+-regeling in?

Het Rijk wil met deze regeling bedrijven die een hoge stikstofbelasting veroorzaken op een Natura 2000 gebied, een interessant aanbod doen om te stoppen. Stel dat boeren meedoen, dan ontvangen ze vanuit de LBV+-regeling 120% van de marktwaarde van het bedrijf.

LTO Noord: ”Financiering en vergunningen moeten doorgaan”

De overheid hoopt op circa 600 bedrijven die gebruik van de LBV+ gaan maken. De meeste agrariërs willen graag verder, maar de term ‘piekbelaster’ roept volgens Bert Zandman ondertussen – onterecht - wel een negatieve associatie op. “Vanuit LTO Nederland roepen we banken en gemeentelijke/provinciale overheden dan ook op om elke boer - piekbelaster of niet - te zien als ondernemer en te blijven faciliteren in financiering en benodigde vergunningen. Als regiobestuurders voeren wij met de provincies overleg om dit aan de orde te stellen.”

Interesse in de LBV+-regeling – LTO Noord helpt je verder

Boeren die openstaan voor de LBV+-regeling, wil LTO Noord ook verder helpen. Als ze zelf bijvoorbeeld nog geen adviseur hebben gevonden, kunnen ze contact opnemen met ons Leden Contact Centrum (088 - 888 66 66).