De aanleg kan namelijk veel invloed hebben op boerenbedrijven: denk aan verlies van grond, schade aan gewassen, problemen met mestafzet en beperkingen voor bedrijfsgebouwen of stallen.
Daarom pleiten wij voor een extra onderzoek: een Landbouw Effect Rapportage (LER). Hierin moet duidelijk worden wat de gevolgen zijn voor boeren en tuinders, en hoe deze gevolgen kunnen worden beperkt of gecompenseerd. Dit onderzoek moet ook meegenomen worden in de officiële besluitvorming.
LTO Noord benadrukt daarnaast:
-
Dat natuurcompensatie niet ten koste mag gaan van landbouwgrond.
-
Dat zoveel mogelijk gekozen moet worden voor een route langs bestaande infrastructuur.
-
Dat boeren mee mogen denken over de precieze ligging van de leidingen op hun land.
-
Dat er duidelijke regels en toezicht komen voor herstel van de grond na de aanleg.
-
Dat alle boeren op gelijke manier en tijdig worden geïnformeerd.
Ook vragen wij om eerlijke en jaarlijkse schadevergoedingen voor boeren die hinder ondervinden. Boeren moeten bijvoorbeeld worden gecompenseerd voor lagere opbrengsten, extra werk en eventuele schade aan hun grond.
Tot slot vragen wij ons in onze reactie af of het project vooral een publiek belang dient of vooral commerciële doelen heeft. Als het om commerciële winst draait, moet de vergoeding aan boeren daarop worden aangepast. LTO Noord wil graag betrokken blijven bij de verdere stappen in dit project en roept op tot goede afspraken en tijdig overleg met boeren.