Faunaschade in Flevoland loopt in de miljoenen, maar wie doet hiervan melding?

  • Flevoland
  • Regio West
  • Faunabeheer

Ganzen staan met stip op één, maar er zijn nog meer dieren die in Flevoland schade aanrichten in het boerenland. Regiobestuurder Arnold Michielsen roept boeren op schades te melden, ‘want we hebben behoefte aan data’. Met een enquête wil LTO Noord in beeld krijgen hoe de leden met faunaschade omgaan.

‘We zien dat de bereidheid om schade te registreren en melden niet groot is. Dat valt enorm tegen’, stelt Michielsen. Tegelijkertijd zegt hij dat juist de behoefte aan data groot is. Die gegevens zijn nodig om faunabeheerplannen en ontheffingen er door te krijgen.

Die laatste zijn noodzakelijk om schade door diersoorten te voorkomen. ‘Nu komt het regelmatig voor dat een rechter die afwijst, omdat er geen onderbouwing is’, weet hij. Het gaat dan niet alleen om data over schade, maar ook over afschot en preventieve maatregelen.

Weinig meldingen

Waarom boeren niet erg actief zijn met de registratie en meldingen, is vooralsnog giswerk. Het zou te maken kunnen hebben met een stichting die anderhalf jaar geleden stopte en tot die tijd de boeren in Flevoland op dit vlak ontzorgde. Om helder te krijgen hoe de vork in de steel zit, is er een enquête opgesteld die nog tot en met 15 juni kan worden ingevuld. Het invullen van de vragenlijst kost vijf tot tien minuten.

‘We willen weten waarom boeren hun schade niet melden. Is het te ingewikkeld, spelen er andere zaken, willen ze ontzorgd worden? Is er behoefte om geholpen te worden? Zou een bureau ter vervanging van de stichting een optie zijn?’ Allemaal vragen waarop Michielsen een antwoord hoopt te krijgen via de enquête. Om vervolgens als LTO Noord vervolgstappen te kunnen nemen.

Zelf hoort de regiobestuurder positieve verhalen over Faunaspot, een app die in Noord-Holland wordt gebruikt om faunaschade te melden. ‘Je gaat met je telefoon het veld in, maakt foto’s en in de app kun je het gelijk registreren.’ Of een dergelijke oplossing voor Flevoland geschikt zou zijn, hangt van meerdere partijen af. Schades maar voor lief nemen, is volgens Michielsen hoe dan ook zonde. ‘Ik hoorde laatst van een boer dat hij voor 48.000 euro aan schade had. Hij was te laat met melden en kreeg niks.’

Faunaschade stijgt

De faunaschade aan landbouwgewassen steeg in Nederland de laatste jaren. Ruim 37 miljoen euro aan faunaschade werd vorig jaar vergoed, maar volgens schattingen ligt de werkelijke schade veel hoger: rond de 130 miljoen euro.

Naast de groei van de dierenpopulatie die schade aanricht, constateert Michielsen ook dat de diersoorten ‘in beweging komen’. ‘Door de komst van de wolf voelen edelherten en reeën zich niet meer veilig op de Veluwe en zal je zien dat ze in de toekomst in noordelijke richting komen. Naar Flevoland dus. Dan krijgen we daar ook overlast van.’

Enquête over faunaschade (open tot 15 juni).

Bron:

Nieuwe Oogst