Dag van Noord-Holland: Boer pakt de rol richting burger

  • Noord-Holland
  • Regio West

Tot en met de laatste stoel was gevuld in de grote koelcel van groenteteeltbedrijf Ursem-Zuurbier in Heerhugowaard. Het was een goed moment om een LTO Noord-ledenmiddag te organiseren, voor het werk op het land in alle hevigheid losbarst.

Het thema van de Dag van Noord-Holland was de rol van de boeren in de samenleving. Dat kwam op allerlei manieren naar voren. LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins was enthousiaste dagvoorzitter. Vanuit de kant van de belangenbehartiging was er een vlammend betoog van voorzitter Marbel de Graaf van LTO Noord Noord Holland. Ook toneel maakte deel uit van het programma.

Met een ondernemerspanel werd het dagthema onder de aandacht gebracht. Pluimveehouder Wim Slingerland uit Slootdorp ligt met zijn intensieve veehouderij al langer onder het vergrootglas. Zijn oplossing is niet om weg te kruipen, maar met zijn initiatief Noord-Hollands Eitje juist meer openheid te geven over zijn bedrijf. Een merkproduct introduceren is een grote stap. Slingerland heeft die genomen. Niet alleen de retail en de horeca, zelfs tot aan de voordeur kunnen de eieren worden geleverd. Daarvoor moet nog een provinciaal bezorgnetwerk worden opgetuigd.

Ook gastheer en groentekweker Niels Zuurbier stapt richting de consument. Zijn bedrijf UZ Vegetables levert slechts een klein deel aan de handel volgens de geldende wettelijke voorschriften. Bijna alle diverse kolen en ijsbergsla gaan rechtstreeks naar supermarkten. Met eisen die vaak hoger liggen dan het wettelijk minimum hebben zij de keten verkort tot slechts één schakel tussen producent en consument. Daarvoor heeft het bedrijf veel investeringen gedaan in verpakkingen en milieuvriendelijk telen.

Judith de Vor uit Snelrewaard betrekt de samenleving bij haar werk door bezoekers op haar melkveebedrijf te ontvangen en te informeren over de bedrijfsvoering en het boerenbedrijf in het algemeen. De boerin heeft met haar man Rick Studiecentrum de Vor opgericht, waar zij trainingen, cursussen en workshops geven. Het is een leerzame manier om elkaars wereld te leren begrijpen.

Wederzijds begrip

Dat het wederzijds begrip nogal eens ontbreekt, kwam levendig in beeld door het korte theaterstuk De Melkbus, waarin een jonge boerin en een voormalige klasgenoot elkaar ontmoeten bij een bushalte. Zij is de ondernemer, die wordt geconfronteerd met de uitdagingen van het boerenleven. Hij behoort nu tot de havermelkelite, die het platteland alleen kent uit linkse mediaberichten.

De spreekwoordelijke bus, die hen zou brengen naar wederzijds begrip in een gezamenlijke toekomst, kwam maar niet. Vanuit de zaal klonk de conclusie: ‘Wij zitten allemaal nog op de bus te wachten.’
Na deze inspirerende middag troffen de leden elkaar tijdens de netwerkborrel. Dit ontmoetingsmoment was een bezegeling van het verenigingsgevoel dat De Graaf voor ogen had met de Dag van Noord-Holland.

Bron:

Tekst: Bernadette Kroon, Nieuwe Oogst | Foto: John Oud