Om de toekomstbestendigheid van Nederland te verbeteren, heeft de overheid de afgelopen jaren meerdere plannen gepresenteerd en omarmd. Groene organisaties vinden dat er ondanks deze plannen nog geen vooruitgang is geboekt. Ze roepen de politiek daarom op deze stilstand te doorbreken. Dat kan volgens de organisaties als de overheid snel landbouwgrond koopt.
De overheid kan een deel van de grond kopen tegen de marktwaarde via het voorkeursrecht, is het voorstel. Daarna kan die grond worden gebruikt voor natuurinclusieve landbouw, natuurherstel en natuur binnen de stad. Dit zal de overheid ongeveer 5 miljard euro kosten.
Boerenorganisaties, waaronder LTO Noord, zijn tegen het plan. In de regio lopen al gebiedsprocessen die grond in beslag nemen voor extensieve en natuurinclusieve landbouw.
Eerst in gebiedsprocessen
‘Wij staan op het standpunt dat grond inzetten in gebiedsprocessen onderdeel is van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Dat moet niet van tevoren worden georganiseerd. De volgorde klopt dus niet’, zegt LTO Noord-regiovoorzitter Nico Verduin.
‘Als je praat over veranderingen vanuit het grote plan, is het wel zaak dat de stappen op volgorde blijven lopen.’ Verduin zet zich niet af tegen het plan om in een gebieds-proces aan het eind grond aan te kopen, maar vindt deze oproep dat nu al te doen een denkfout van de natuurorganisaties.
Het zou volgens Verduin beter zijn om eerst goede afspraken te maken, voordat het alleen maar meer onrust veroorzaakt bij de boeren. ‘Het NPLG heeft een bepaalde volgorde en zo’n oproep van de natuurorganisaties fietst daar dwars doorheen.’
Senior projectleider Martine Bijman van de agrarische natuurvereniging Water, Land & Dijken is het eens met LTO. ‘In Zaanstreek en Waterland lopen vier gebiedsprocessen. Daar moet dit plan niet doorheen gaan lopen. Dat de overheid wat landbouwgrond aankoopt als de gelegenheid zich voordoet, prima. Maar wel met het oog op die gebiedsprocessen.’
Overschakelen naar natuurinclusieve land moet volgens Bijman in overleg gebeuren. ‘Wat zijn de opgaven in een gebied? Hoe kun je die realiseren? En welke boer wil wat?’, zo gaf de zij vorig weekend aan in het Noord-Hollands Dagblad.