Mede door onze lobby verlaagt Noord-Holland eigen risico ganzenschade

  • Noord-Holland
  • Regio West

Provincie Noord-Holland verlaagt het eigen risico voor schade veroorzaakt door de grauwe gans, brandgans en kolgans van 20% naar 5%.

Albert Hooijer, themahouder LTO Noord: 'Eigenlijk zijn we vanaf het begin van het invoeren van de 20%, bezig geweest om het onder de aandacht te krijgen. In die periode hebben we alles op alles gezet om de verhoging van het eigen risico aan te vechten. Inclusief het aanvechten van de beschikkingen bij BIJ12 en de voorbereiding van gerechtelijke procedures. Gelukkig heeft het gezonde verstand gezegevierd en is in het nieuwe coalitieakkoord, mede door onze lobby, opgenomen om het eigen risico weer te verlagen naar 5 procent en daar zijn wij heel blij mee.'

Winterschade wordt ook vergoed

Met terugwerkende kracht wordt de aanpassing vanaf 1 november 2023 ingevoerd. 'BIJ12, de organisatie die voor de provincie de schadetegemoetkomingen uitkeert, hanteert een schadejaar dat start op 1 november. Hooijer vervolgt: ‘Dat is goed nieuws, want dit betekent dat de winterschade ook nog wordt vergoed'. De ingezette procedures om het invoeren van de verhoging van het eigen risico van 5 naar 20% aan te vechten, worden vooralsnog doorgezet.