Mirjam Sterk, gedeputeerde van provincie Utrecht vertelde welk proces de provincie voor ogen heeft. Jeroen van Wijk, voorzitter LTO Noord Utrecht schetste aansluitend waar LTO Noord zich voor inzet.
Je kunt de bijeenkomst hier terugkijken.
Wat houdt het NPLG in?
De overheid wil de natuur versterken, stikstofuitstoot verminderen, waterkwaliteit verbeteren en meer doen tegen klimaatverandering. De provincie wil samen met, waterschappen, gemeenten en maatschappelijke partners, grondeigenaren en -gebruikers op zoek naar oplossingen per gebied. De plannen voor Utrecht worden uitgewerkt in het Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG). Dat vormt de basis voor de gebiedsprocessen in de provincie. De provinciale PPLG’s moeten leiden naar de doelen in het NPLG van het Rijk.
Planning tot 1 juli 2023
Op 1 juli 2023 moet Utrecht een Gebiedsprogramma met globaal plan bij het Rijk inleveren. Voor de provincie staan drie hoofdopgaven centraal: natuur, water en klimaat, met als voorwaarde een perspectief voor de agrarische sector. In maart 2023 wil de provincie het eerste concept klaar hebben. Hierin komt naar voren hoe de doelen gehaald moeten worden maar ook hoe een vitaal landelijk gebied gerealiseerd wordt met een gezonde natuur en een economisch rendabele en duurzame landbouw. Gedeputeerde Sterk geeft tijdens haar presentatie verder aan dat in april ook natuurdoelanalyses zijn uitgevoerd over de ecologische stand van de N2000 gebieden.
Gebiedsprocessen
In Utrecht zijn er 9 gebiedsagenda’s en 9 deelgebieden. Deels al bestaande gebiedsprocessen rondom Natura 2000, maar ook nieuwe deelgebieden. Deze vormen samen de bouwstenen voor het Utrechts Programma landelijk Gebied.
In de Tweede Kamer is besproken, dat er nog weinig toekomstperspectief kan worden gegeven aan de agrariërs op dit moment. Denk aan de norm van grondgebondenheid, landschapsgrond, verdienvermogen en langdurige beheercontracten. Hopelijk heeft het landbouwakkoord daar antwoorden op.
Op www.provincie-utrecht.nl/onderwerpen/toekomst-landelijk-gebied staat alle informatie en eventuele vragen kun je sturen naar: landelijkgebied@provincie-utrecht.nl. De oproep van gedeputeerde Sterk is: “We hebben iedereen nodig bij de gebiedsprocessen, lever input, stel je vragen en wees kritisch. We staan als provincie naast jullie.”
Standpunt LTO Noord: “Als sector kunnen we geen grond missen”
Jeroen van Wijk, voorzitter LTO Noord Utrecht: Als LTO voeren we het gesprek met de provincie over het PPLG. Daarbij staat het behoud van landbouwgrond en perspectief voorop. Onze oproep is hierbij om de kaders van Remkes voor ogen te houden: De menselijke maat, goed luisteren naar elkaar en gebruik maken van praktijkervaringen. Ook het legaliseren van de PAS-melders blijft voor ons een belangrijk punt.
Voor ons moet het gebiedsproces ook integraal zijn, waarbij elke partij (ook buiten landbouw) naar evenredigheid bijdraagt aan de oplossingen en waarbij de landbouwsector geen sluitstuk is van het programma. De landbouw moet een volwaardig onderdeel zijn van het gebiedsprogramma.
Tijdens het beantwoorden van vragen ging het ook over hoe de provincie helpt bij juridische borging. Gedeputeerde Sterk geeft aan dat zij in hoger beroep zijn gegaan tegen de uitspraak over stalvloeren en beweiding en bemesting. Maar van belang hierbij is dat het Rijk dit uiteindelijk moet borgen en verantwoordelijk is. Van Wijk reageert daarop: wat is de nulmeting en waar gaan we vanuit? Dat komt vaak als vraag naar voren. Het antwoord is dan de mei-telling in 2018, maar dat is geen referentie voor een vergunning. Dit is het punt waar de reductie vanuit gaat voor het gebied, niet de individuele boer.
Je kunt de bijeenkomst hier terugkijken.
Save the date: 26 januari 2022
Op 26 januari organiseren wij vanaf 20.00 uur in Van der Valk Houten een winterbijeenkomst als vervolg op de online NPLG/UPLG bijeenkomst van 19 december 2022. We praten je dan verder bij en gaan in op actuele thema’s die spelen in Utrecht. De uitnodiging volgt nog, maar zet de datum alvast in je agenda.