De organisatie van de fietstocht lag in handen van Stad van geheimen, begin dit jaar opgericht door Romy Hijman. Samen met Nina van Alphen organiseert ze spellen en activiteiten in en rond Leiden. ‘Anderhalve maand geleden kwamen we op het idee voor de Boerderijtocht’, blikt Hijman terug. ‘Niet alleen in, maar ook om de stad heen is zoveel te doen. De boeren rond de stad maken mooie producten. Dat bracht ons op het idee om met een fietstocht Leidenaren de stad uit te krijgen en kennis te laten maken met het omliggende buitengebied.’
Variatie
In hun zoektocht naar boeren kwamen ze in contact met Gert-Jan de Graaf, projectleider bij LTO Noord. Met zijn hulp kwamen ze tot een lijst van boeren om te benaderen. ‘De meeste boeren die we toen spraken, vonden het erg leuk om nieuwe mensen kennis te laten maken met hun bedrijf’, zegt Hijman. ‘We moesten rekening houden met de onderlinge afstand, zodat we er een fietstocht van 35 kilometer van konden maken. Dat is gelukt, met een mooie variatie aan deelnemende bedrijven. Van ijsverkoop tot kaasautomaat en van een landwinkel tot een zorgboerderij.’
Het initiatief wordt ondersteund door de Stichting Land van Wijk en Wouden, die zich inzet voor het verbinden van de stad met het omliggende platteland. Hijman: ‘We stuurden ons idee voor de Boerderijtocht in en ontvingen hiervoor de Polderpenning. Met het bijbehorende geldbedrag konden we de plattegrond en ander materieel voor de tocht ontwikkelen, een goede start.’
Filmpjes
Van ieder boerenbedrijf zijn filmpjes gemaakt waarin de boeren vertellen over hun dagelijkse werkzaamheden. Met een qr-code op het bedrijf konden bezoekers zo al kennis maken met de deelnemende boeren. ‘Gezinnen, veel twintigers en ook vriendinnengroepjes deden mee aan de fietstocht’, aldus Hijman. ‘We hadden heel blije deelnemers, de boeren vonden het leuk, kortom een heel positieve dag. Reden voor ons om op 10 juli weer een Boerderijtocht te houden.’
Marjolijn en Erik Rotteveel verwelkomden de hele dag door groepjes fietsers op hun melkveebedrijf, waar ze Goudse Boerenkaas maken. ‘Wij maken nog 20 kilo kazen en kruimelen de kaas. Wij geloven dat dit een betere smaakbeleving geeft’, aldus Marjolijn Rotteveel. ‘Het druppelde zaterdag de hele dag door mensen. Ook een paar groepjes boeren kwamen ‘gluren bij de buren’, zelfs uit het noorden van het land. We hadden een kwisje uitgezet en de bezoekers mochten raden hoeveel een klein kaasje weegt. De reacties op deze dag waren allemaal positief, mensen waren geïnteresseerd en wie weet komen ze nog eens terug op ons bedrijf als klant.’
Bron: Nieuwe Oogst